Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 6 juli 2011

Hela världen i hörlurarna


Nathalie Fougeras håller till på LAB Gallery i centrala Sollefteå. Där har hon sin ateljé, och där ägnar hon sig åt "interdisciplinära experiment" med installationer, performance och ljud. Bland annat. Inte minst ljud i olika former intar en central plats.

På lördag hölls där för andra året i rad Hörlursfestivalen. Det är en kulturform som första gången såg dagens ljus, eller möjligen hörde dagens ljud, i Paris år 1998. Enkelt uttryckt, om det nu låter sig göras, handlar det om att en rad personer uppträder på olika platser, uppträdanden är live on line, och det går att lyssna på dem i hörlurar var man än befinner sig. I årets festival deltog 26 artister från Stockholm, Berlin, London, Bryssel, Buenos Aires, Malmö, New York, Toronto, Trondheim och sist men inte minst Sollefteå. Bland artisterna märktes TK-bekante Freke Räihä.

- Vi bygger broar mellan det lokala och det internationella, säger Nathalie Fougeras.

Också uttrycksformerna för Hörlursfestivalen är gränsöverskridande. På programmet fanns musik, poesi, sång och naturligtvis ljudkonst i olika former.

Det slutar inte där. Nathalie berättar att vid överföring av musik, streaming, uppstår en liten fördröjningseffekt, och den fördröjningen tar hon vara på och bearbetar vidare. Inte minst spännande blir det med diverse ekoljud som uppstår. Själva ljudöverföringen blir också gränsöverskridande.

Tekniken är naturligtvis viktig, och här har Nathalie fått mycket hjälp av sin sambo Björn Eriksson, som också han arbetar mycket med experimentell musik.

Årets festival pågick i tolv timmar, en kraftig minskning jämfört med förra året som var uppe i 24 timmar. Det var dock alldeles för arbetskrävande och därför bestämde man att skära ner.

Ambitionen är att hålla festivalen varje år. Det ska vara på sommaren, eftersom man då kan ha aktiviteter utomhus. Jag undrar hur de reagerar i storstäderna på en sådan festival i en liten stad i norra Sverige.

- De vet ändå inte var det ligger, säger Nathalie Fougeras.

Det går precis lika bra i lilla Sollefteå som i vilken storstad som helst.

- Storleken spelar ingen roll, enda skillnaden är att i en storstad skulle vi få större publik, säger Nathalie.

Och vilken respons har hon fått hittills i Sollefteå på sin verksamhet? Nathalie rycker på axlarna:

- Jag experimenterar och undersöker, det handlar inte om respons.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar