Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 7 juli 2011

Polisen kritiseras för utvisning av romer


Justitieombudsmannen (JO) kritiserar polismyndigheten i Stockholm för förra årets massutvisning av romer. Det var sommaren 2010 som Stockholmspolisen utvisade 25 rumänska romer för tiggeri. Utvisningen genomfördes med hänvisning till utlänningslagens bestämmelse från 50-talet som medger avvisning av utländska medborgare om det ”kan antas att han eller hon under vistelsen i Sverige inte kommer att försörja sig på ett ärligt sätt”.
Samtidigt är tiggeri och dagdriveri inte straffbart i Sverige. Dessutom har rumänska medborgare i egenskap av medborgare i ett EU-land rätt att vistas i Sverige.
Polismyndigheten i Stockholm är ensam i landet om att tolka utlänningslagen på det sätt man gjorde.
Det framfördes anklagelser mot några av de utvisade för stöld, men det blev aldrig rättssak. Dessutom påstod polisen att tiggeriet var organiserat av kriminella ligor, som bland annat skulle ha utnyttjat barn.

Ingen särbehandling

Nu riktar JO en skarp kritik mot polisens beslut och underkänner polisens tolkning av utlänningslagen. Eftersom de handlingar som de rumänska romerna anklagades för är inte olagliga i Sverige, kan inte lagen tolkas på det sättet.
I JO:s beslut nämns också att inget tyder på att polisen särbehandlat de utvisade just för att de var romer, men att det sätt på vilket avvisningen genomförts ändå kan rubba förtroendet för polisen.
Stockholmspolisen säger efter kritiken att åtgärder har vidtagits för att ”säkerställa en rättssäker handläggning av avvisningsärenden”. Man medger vissa brister i samband med utvisning av romer, bland annat bristande dokumentation, men vidhåller fortfarande sin tolkning av utlänningslagens bestämmelser.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar