Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 18 juli 2011

Järn från Nyland i masugnen i Bollsta


Föreningen Stenskolan höll en temadag i Bollstabruk om det gamla brukssamhällets historia. Guidade turer varvades med musikunderhållning.

Det började med en rundvandring i Kejsarstaden, och där spelades också dragspelsmusik. Sedan begav man sig till herrgården, där Leif Hiller berättade om dess historia. Tradjazz spelades i paviljongen. Därefter bar det iväg till Udden, där Olle Winborgh, född och uppvuxen på platsen, ledde rundvandringen.
Slutmålet var gamla masugnen nere vid Bollstaån, där Jan Larsson var ciceron.
Avslutningen, och samtidigt dagens höjdpunkt, var en konsert med kultbandet Nylands Järn i masugnens mycket speciella lokal.

Nylands Järn är ett band med flera individuellt skickliga musiker, men det repas nog inte så ofta, enligt bandets frontman kompositören Fredrik Högberg blir det som mest en gång vartannat år. Även om det förmodligen är en överdrift, blev det en del komiska missar i samstämmigheten. Nu gjorde det ingenting, Nylands Järn är ett band som bjuder på sig själva, och som inte saknar självdistans och glimten i ögat.

Eventuella brister kompenseras med råge av spelglädjen och humorn. Bandet spelar mest coverlåtar med egna texter med lokalanknytning, det handlar om livet och folket runt om i Nyland. Mycket rör sig kring de mytiska personerna Per och Harry från järnhandeln. En del är en hyllning av bygderna kring älven, med inslag av äkta naturlyrik.

Man tar ut svängarna som bara duktiga musiker kan, och man är inte heller blyg som textförfattare, och publiken kunde bland annat avnjuta följande odödliga rader:
”Slår en drill, utan läckage/i ett kommunalt buskage.”

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar