Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 25 juli 2011

Festival med drag på Mannaminne


Kramfors lever vidare som ”dragspelets Mississippi”. Årets Dragspelsfestival, den fjärde i ordningen, på Dragspelets Hus på Mannaminne, samlade ett startfält av artister från hela landet. Förutom lokala musiker, fanns det folk från Göteborg, Västergötland, Östergötland, Jämtland och Stockholm.

Den musikaliska bredden var också imponerande, med allt från klassiskt till swing och jazz, och det hanns även med allsång, med Barbro Lundqvist som ledare.
Festivalen pågick i två dagar. Kramfors Dragspelsklubb inledde båda dagarna. På fredag kväll var det, förutom uppträdanden av David Wahlén och Bröderna Trück, dans på Bryggan, precis framför Dragspelets Hus, med Sollefteå Swing´n Sweet.

Lite av kvällens höjdpunkt var uppspelningen av dragspelskollots elever. Kollot har arrangerats sedan festivalen startade för fyra år sedan, det finns en kärntrupp bestående av några pensionärer som var med redan från början, medan övriga deltagare är i olika åldrar, och både totala nybörjare på dragspel och mer avancerade utövare. Kollot leds av far och dotter Lars och Åsa Arvidsson, och enligt Åsa var elevernas uppvisning ”exemplarisk”.

Åsa och Lars uppträdde själva på lördagen, då också Bröderna Trück återkom. Dessutom var det en show med Pierre Eriksson på dragspel och Rolf Jardemark på gitarr.

Under Dragspelsfestivalen utdelas traditionsenligt Hans-Erik Nääs stipendium, ur fonden till minne av den store dragspelaren och kompositören Hans-Erik Nääs från Sprängsviken. Årets stipendium tilldelades Astrid Koorti Kroon från Sundbyberg. Prissumman är på 10 000 kronor.

Senare under kvällen flyttade man in på restaurangen, och här pågick musicerandet till långt in på småtimmarna.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar