Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 4 augusti 2016

Birger Norman-priset till Bo R Holmberg



Birger Norman-dagen på Svanö hölls i år på författarens födelsedag den 30 juli. Birger Norman-priset delades ut och årets pristagare är författaren Bo R Holmberg.

Det var en påtagligt rörd och stolt Bo R Holmberg som tog emot priset vid Birger Normans minnesmärke.

-          Priset är ett viktigt erkännande, och jag är oerhört hedrad, säger Bo R Holmberg.

Bo R är förvisso tämligen bortskämd med litterära utmärkelser. Han har fått Augustpriset, vilket är bland det finaste en svensk författare kan belönas med, dessutom Astrid Lindgren-priset, Kulla-gulla-priset och Norrlands litteraturpris.

Men Birger Norman-priset är en form av lokalt erkännande, och tydligen betyder det lika mycket, om inte mer, för en grabb från Loön som valde att stanna kvar i landskapet och vars litterära gärning är till stor del en skildring av Ångermanland i allmänhet och Ådalen i synnerhet.

Bo R Holmberg berättade att han faktiskt hade träffat Birger Norman en gång, det var under en debutantkurs för författare på Medlefors folkhögskola utanför Skellefteå. Året var 1981, och det som Bo R kommer ihåg bäst var Birger Normans ”sirliga elegans”.

Men hans största minne av Birger Norman är från året efter. Bo R hade publicerat en dikt i Aktuellt i politiken, och den handlade om timmerskiljet i Sandslån. Någon vecka efter publiceringen kom det ett brev från Birger Norman, som berömde dikten, den store från Svanö var erkänt snar till uppmuntran.

-          Det var stort, säger Bo R Holmberg.



För övrigt bjöd Birger Norman-dagen på den vanliga blandningen av uppläsningar, samvaro och tipsrunda. För underhållningen stod dragspelsvirtuosduon Jörgen Sundeqvist och Päivi Mettälä.

Torbjörn Fälldins bortgång uppmärksammades också. Han var den som en gång i tiden svingade ordförandeklubban då Birger Norman-sällskapets grundande beslutades, och var också en flitig popularisator av Birger Normans poesi på mål.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar