Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 3 augusti 2016

"Tillbaka på helig mark"- musikträff vid dragspelsälven



Året Musikträff vid Dragspelsälven hölls i Klockestrand efter många år i Sandslån. För arrangerande Kramfors Dragspelsklubb är det på sätt och vis som att komma tillbaka till ursprunget. Här i trakterna levde och verkade många av dragspelshistoriens stora namn som August Öberg, Hans Erik Nääs och Andrew Walter.

-          Vi är tillbaka på ”helig mark”, säger Bertil Sjölander, ordförande i Kramfors Dragspelsklubb.

Musikträffen pågick i dagarna två. Under fredagen framträdde Asylkören under ledning av David Wahlén, årets Hans-Erik Nääs- stipendiat Leo Florin gav en bejublad konsert kvällen före sin trettonårsdag, och sedan var det mycket fritt spel runt om det vackra båthamnområdet i Klockestrand.



Lördagen bjöd på ett digert program med Bröderna Berglund, dragspelsklubbarna från Härnösand och Kramfors, Jörgen Sundeqvist med och utan Päivi Mettälä, Niklas Sundén och Annika Winhagen. Konferencier var kulturskolans rektor Sune Johansson.

Musikträffen avslutades under månsken över Ångermanälven med allspel – alla på scen, då vad som helst kunde hända.

Arrangörerna var mycket nöjda med evenemanget, och tänker fortsätta hålla till här. Det fanns även praktiska skäl till att förlägga Musikträffen i Klockestrand, nämligen samarbetet med den lokala båtklubben och Sandö IF, något som slog mycket väl ut, och inte minst de möjligheter till 
campingboende som området erbjuder. Det kom långväga gäster från bland annat Umeå, Hälsingland och Piteå.

-          Vi har blivit mycket väl bemötta, och samarbetet har skett i en synnerligen positiv anda, med stor hjälp från lokalbefolkningen, säger Bertil Sjölander.

-          Och nästa år ska det bli ännu bättre!

Redan nu smids det stora planer. Återkomsten, eller kanske rättare sagt hemkomsten, till Klockestrand, har blåst nytt liv i minnen från fornstora dagar. Kramfors har varit dragspelets Mecka, och Ångermanälven instrumentets Mississippi, och nu växer ambitionerna igen.

-          Vi ska bli dragspelets centrum i Norden, säger Bertil Sjölander.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar