Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 8 augusti 2016

Nylands Järns frontman ledde Allsång på torget



Det är populärt med allsång, och Allsång på torget i Kramfors har blivit en etablerad sommarinstitution. I år har man bytt dag från torsdag till lördag, men det tycks inte ha påverkat intresset och publiktillströmningen. Och man fortsätter samma beprövade koncept med Markus Molin och Pär-Åke Stockberg och inbjudna gäster.

Arbetsfördelningen mellan de två på scen är som tidigare: Pär-Åke musicerar och visar upp sin imponerande instrumentala bredd, medan Markus leder föreställningen, skapar publikkontakt och hittar på hyss och upptåg.



Årets första gästartist var Annika Winhagen för en vecka sedan. Nu på lördag var turen kommen till Fredrik Högberg, känd musikprofil med residens i Tingshuset i Nyland. Fredrik är i grunden klassiskt skolad, och hans huvudgärning är komposition av nutida konstmusik. Men han har många strängar på sin lyra, han är ju också frontman i det lokala kultbandet Nylands Järn, och inte minst de dåliga vitsarna okrönte konung i Ådalen.

På torget visade han att han inte heller är främmande för allsång, han levererade inte mindre än fyra sånger i rad om Ångermanälven – det har ingen gjort förut, skröt Fredrik – samtliga klassiska Nylands Järn-hits. Och publiken visade att de minsann kände väl till låtarna, och sjöng med av hjärtats lust.

Och det är ju publiken som trots allt är viktigast i allsången.

Repertoaren var som vanligt i allsångssammanhang en osannolik blandning av visor, Dan Andersson, Evert Taube, Svensktopp och schlager. Något för allas tycke och smak.

Alltid lika uppskattat är allsångkrysset med fina priser skänkta av lokala företag, och alla sjunger för full hals både lodrätt och vågrätt.



Allsångens gulligaste inslag är Småstjärnorna, framtidens musiktalanger, oftast inte mer är fyra-fem år gamla, som vågar ta sig ton på den stora scenen och inför publik. Fyra framtidslöften möttes med jubel när de framförde sina nummer.

Nästa Allsång på torget är först om tre veckor. Då är popkometen från Undrom, Emil Assergård, gästartist.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar