Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 30 augusti 2016

Konstrunda i Sollefteå med bredd och kvalitetEfter förra årets succé med konstvandring i Sollefteå satsar konstförening i år på en Konstrunda. Visserligen något mindre än fjolårets, men mer professionell, och med lika delar bredd och kvalitet i fokus.

-          Förra årets konstvandring var till stor del improviserad, och därför tillsatte vi i år en kommitté, som bland annat skulle ta tillvara de önskemål som tillkom under fjolåret, säger Jeko Haj Yusuf, ordförande i Sollefteå konstförening.

Det som efterfrågades mest förra året var enkla och överskådliga kartor där samtliga utställarplatser är tydligt markerade, och att varje ställe har en väl synlig markering, på ungefär samma sätt som Nordingrå konstrundans sjömärke. Och lyhört nog har det i år tryckts upp en snygg folder innehållande en karta med alla 14 konststationerna åskådligt utsatta, med en egen symbol i form av en färgglad fembladig blomma som visade vägen till samtliga stationer.Jeko själv sitter som spindeln i nätet i sin ateljé mitt i stan på Knivskärargränd. Men liksom förra året finns ett flertal utställare även utanför centrala Sollefteå. Och som det hör en konstrunda till erbjuder man en bredd och en mångfald av genrer och uttryck.Olga Peshkova håller till i Östnyland och är nog välkänd för de flesta Sollefteåbor genom sina utställningar av magnifika klädedräkter och stiliserade fotografier i äldre stil med rysk anknytning. Tillsammans med maken Johan Hedman arbetar Olga med att lyfta fram historiska förbindelser mellan Sollefteåtrakten och Ryssland, framför allt Olgas hemstad St. Petersburg. Och eftersom Sollefteås 100-årsjubileum som stad närmar sig fokuseras arbetet mycket på tiden kring sekelskiftet.På Planvägen en bit utanför centrum bor Åke Sjölander. Sedan tidigt 70-tal har han snidat figurer i trä. Han snidar i lind och använder enbart kniv, aldrig några maskiner. Figurerna målas sedan för hand med akrylfärg.

Varje figur är en egen berättelse, fylld av underfundiga tvetydigheter och mycken humor. Det är samhällets vardag speglad i träminiatyrer.

Som gammal militärmusiker tillverkar Åke också näverlurar i gran.Annelie Nowén håller på att renovera gamla småskolan i Björkåbruk. Men redan i ett ofärdigt skick är det en förträfflig utställningslokal, med gott om utrymme. Under konstrundan fick det plats där inte bara Annelies konst utan också hennes tre döttrars.

Nowén x 4 visade upp mammans textilier och döttrarnas målningar och skulptur. Den mest namnkunniga, Tove, filmregissören nyligen belönad med Ingrid Thulin-stipendiet, visade en audiovisuell installation med titeln ”Leaves”, en kärleksförklaring till naturen i bild, eller möjligen en hyllning till kärleken.

Årets konstrunda hade en särskild betydelse eftersom Sollefteås konstförening firar i år 80 år. Nästa år är det stadens 100-årsjubileum, och fram till dess hoppas konstföreningen att frågan om en ny konsthall får en permanent lösning. Helst vill man fortsätta att hålla till i den nuvarande lokalen på Storgatan.

-          Med konsten i centrum gör vi åter Sollefteå till en konststad, säger Jeko Haj Yusuf.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar