Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 6 augusti 2016

Filmfestival i Höga kusten med hög konstnärlig kvalitetInget glitter och glamour men desto mer av konstnärlig kvalitet. Höga kusten filmfestival invigdes i fredags på Mannaminne under avspända former. Festivalens tre dagar hade ett jämnt flöde av besökare, och arrangören Jonatan Brixel Petré kunde andas ut på söndag kväll och nöjt konstatera:

-          Allt var bra.

Han berättar att det fanns en viss oro om det skulle finnas tillräckligt intresse för kortfilmvisningarna, men farhågorna visade sig vara obefogade. Inte helt oväntat var det långfilmerna som lockade mest publik. Den största publikmagneten blev den bulgariska långfilmen Losers.

Det var knappast en överraskning. Filmen vann tidigare i år Bulgariens motsvarighet till Guldbaggen, och på festivalen i Nordingrå tog den storslam, som bästa långfilm och bästa festivalfilm.

-          Filmen är otroligt välregisserad, säger Jonatan.

Losers handlar om en grupp ungdomar i en liten stad, och de flesta skådespelare är tonåriga amatörer. Filmen hade sin Sverigepremiär på festivalen i lördags, och nu hoppas man att kunna hitta en distributör som kan visa filmen på svenska biografer.Jonatan Brixel Petré var nöjd med hela festivalen. Mest nöjd var han med att så många regissörer från olika länder besökte festivalen. Det kom filmfolk från Australien, Iran, Frankrike, Belgien och Finland.

-          De hade en fantastisk helg här, säger Jonatan.

En filmfestival är en viktig mötesplats för alla som håller på med film, och det var därför glädjande att det dök upp folk från flera av länets filmstudion och naturligtvis representanter för Film i Västernorrland.Det fanns även ett par lokala inslag under festivalen. Solveig Nordlund från Ry var festivalens hedersgäst, och hennes kortfilm Hemmet inledde filmhelgen på Mannaminne.

Hamed Alizadeh står visserligen i festivalkatalogen som regissör från Afghanistan, och filmen Check Point (finns att se på youtube) som visades på söndag är mycket riktigt gjord i Afghanistan, men Hamed bor numera i Kramfors.

Nästa år planerar Jonatan Brixel Petré att ha en särskild sektion för film från Västernorrland, det gäller både kort- och långfilmer.

Så fort årets festival var till ända började arbetet med nästa års filmfest.

-          Det viktigaste är att vi kunde bjuda på så mycket högkvalitativ film som aldrig visas annars. Och nästa år blir det ännu bättre! säger Jonatan.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar