Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 13 december 2009

Veckan som kommer Vecka 50


Det har framkommit att människor döende i cancer tvingas att söka jobb. Stor upprördhet. Jag förstår inte varför. Vem bryr sig? De ska ändå dö snart. Då spelar det ju ingen roll.

En annan sak som jag inte förstår är kvantteorin. Den 14 december 1900 offentliggjordes den av den tyske fysikern Max Planck. Det räknas som början till den moderna fysiken. Ibland misstänker jag att alla är så där jätteimponerade bara för de inte fattar ett dugg. Det finns visserligen en redaktör på Tidningen Kulturen som påstår att han begriper, men jag är skeptisk.

På tisdag är det Ludwik Zamenhofs födelsedag. Han föddes 1859 i den fina staden Bialystok i östra Polen. (Där finns idag en dockteaterhögskola, bara en sån sak!) Zamenhof som var ögonläkare, konstruerade världsspråket esperanto. Det skulle lösa konflikter genom att människor kunde förstå varandra. Det gick väl så där, får man väl lov att säga. Å andra sidan har den gode doktorn inte misslyckats mer än någon annan genom historien. Och idén om ett världsspråk är klart sympatisk.

På onsdag är det årsdagen av lönnmordet på Polens förste president Gabriel Narutowicz. Han dödades 1922, bara fem dagar efter att ha avlagt presidenteden, av en nationalistisk fanatiker. Efter ett låst läge i parlamentet valdes Narutowicz med minoritetsledamöternas röster. Högerpressen gick till våldsamt angrepp mot "judarnas president", med ett nationalistiskt och antisemitiskt språk, som kunde ha lärt Goebbels ett och annat. Det pånyttföda Polens politiska början bådade inte gott.

På torsdag är det 106 år sedan bröderna Orville och Wilbur Wright genomförde den första lyckade luftfärden med ett motordrivet flygplan. Orville flög i tolv sekunder, och flygsträckan blev 36,5 meter. Sedan börjar miljöproblemen.

På fredag är det Viktor Rydbergs födelsedag. Hans "Den nya grottesången" borde alla skolbarnen lära sig utantill (ja jävlar!). Här får ni ett smakprov, på det att ni kan redan nu börja att ta igen det som ni missade i skolan.

" Konung, skall du minska dem
ända ned till fem?
Nådige gud Mammon, måtte
då ett medel ges oss snart,
ett, som verkar underbart
och ger Grotte
fyradubbel fart!
Mäktige gud Mammon, du,
du, vars vishet saknar gräns,
inspirera medlet nu!
O, jag har det,
och jag tar det,
ger det namnet konkurrens.
Medlet eggar, hetsar, sporrar,
sticker, stinger, gnager, borrar,
nerv, som slaknat, överspänns,
och det sveder och det bränns!
Fogdar har du tjugofyra,
de som Grottes gång bestyra.
Låt dem för sitt fögderi
redogöra varje månad,
och du själv skall bli förvånad
över trollerit däri.
Den som då av Grottes mäld
överbringar allra mest
blir vid nästa Mammonsfest
på din högra sida ställd
och i riddarkapitel
prydd med fursterang och titel,
ärad som ett samhällsstöd,
och får bo,
Frode, på ett slott i ro
till sin död.
Men den arma fogdesjäl,
som fått minst av Grottes mäld,
han är fälld,
han blir träl,
bindes vid en Grottestång
och får draga dagen lång,
gisslad över rygg och häl,
tills han dignande ihjäl-
trampas under hälarne
av de andra trälarne.
Konung, det är konkurrens;
hur den eggar, hetsar, sporrar,
sticker, stinger, gnager, borrar,
hur den sveder och den bränns!
Så kan Grottekvarnen snart
gå med rent helvetisk fart."

Och på lördag är det årsdagen av Lunds universitets grundande 1666. Sveriges näst äldsta universitet, om det ska vara något att skryta med. En trevlig stad, och en och annan skarp hjärna har passerat där. Och säkert finns det några där idag också.

På söndag är det Väinö Linnas födelsedag. Han var född 1920 i Urjala, och tillhör den mycket celebra skaran av geniala författare som INTE har fått Nobelpriset. Finlands enda Nobelpristagare i litteratur är, om jag minns rätt, Frans Eemil Sillanpää, som fick priset 1939, och han är glömd och förlåten för länge sedan. Linnas författarskap däremot är i allra högst grad levande idag. Och lär så förbli länge än.


Publicerat i Tidningen Kulturen 2009-12-13

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar