Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 29 december 2009

Katolsk jul firades i Kramfors


Den lilla skaran katoliker som finns i Ådalen firade högtidligt julhelgen. På annandagen hölls det en katolsk mässa i Gudmundrå församlingsgård.

Den katolska församlingen som har sitt huvudsäte i Sundsvall, där man numera har en egen kyrka - Nackstakyrkan, är imponerande till ytan. Den omfattar Västernorrland, Jämtland och Härjedalen. Församlingen har omkring 650 registrerade medlemmar.

- Det innebär i praktiken att vi totalt är omkring ett tusen katoliker här uppe, säger den tillförordnade katolske kyrkoherden fader Daniel Odner.

I Ådalen är man cirka ett hundra medlemmar.

80 procent av alla katoliker i Sverige är invandrare. Samma sak gäller för Västernorrland. De flesta kommer från Polen, Burundi och Latinamerika, men människor från nära nog hela världen är representerade. Sedan slutet av 90-talet har antalet katoliker i Sundsvalls församling ökat med 50 procent, och det är just invandringen som står för lejonparten av den tillväxten.

Det hålls katolsk mässa på respektive ort en gång i månaden. De som är beredda att resa lite har möjlighet att delta i sin mässa varje söndag. I Kramfors håller man till på församlingsgården, som man får låna kostnadsfritt, något som fader Daniel Odner tycker är helt fantastiskt. Han understryker också att i Sverige, till skillnad från till exempel Danmark eller Tyskland, är skillnaderna mellan protestanter och katoliker mycket små.

- De två kyrkorna har närmat sig varandra, säger fader Daniel.
- Man firar gudstjänst på nästan exakt samma sätt, och bara en skolad teolog kan uppfatta de hårfina skillnaderna.

Omkring trettio personer deltog i julmässan på annandagen i Kramfors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar