Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 21 december 2009

Stämningsfulla julklassiker i Bjärtrå


Igår, söndagskväll, som var fjärde advent, bjöds det på julkonsert i Bjärtrå kyrka. Det var Bjärtråkören, för kvällen förstärkt med en lång rad lokala musikförmågor, som framförde ett trevligt och stämningsfullt urval av julens klassiker.

Bjärtråkören dirigerades och leddes av Lena Bagge Lindström. Två av körens egna solister, Bengt Nyberg och Kristina Sjöholm, framförde solonummer. Det gjorde också Malin Hedström och Emanuel Lindström.
För ackompanjemanget stod Frånösonen Ralph Nordlander på piano och orgel, Thord Genborg på violin, Kenneth Lindholm på gitarr och elbas, och Emmeli Hedström på violin och piano.
Kvällens repertoar bestod av kända psalmer och julsånger som ”Härlig är jorden”, ”Gläns över sjö och strand” (efter dikten ”Betlehems stjärna” av Viktor Rydberg med musik av Alice Tegnér), ”Stilla natt” och ”O helga natt” förstås, ”Ding dong”, ”Dotter Sion”, och avslutades med ”Jul jul, strålande jul”.
Ingen julkonsert nuförtiden klarar sig utan en julsång av Py Bäckman, så även i Bjärtrå kyrka, där ”Ett nyfött litet barn” sjöngs.
Arrangemangen var genomgående traditionella, förutom en lite popig version av ”O helga natt”, som framfördes med bravur av Emanuel Lindström.
Margareta Quist, som är präst i Ådalsbygden, reciterade flera jultexter mellan sångnumren.
Bjärtrå kyrka var nästan fullsatt, och den stora publiken lyfte Bjärtråkören till nya höjder. Det var melodiöst och stämningsfullt, med både kraft och känsla. Det är fantastiskt hur många duktiga körer det finns i Ådalen.
Efter konserten bjöd Bjärtrå hembygdsförening alla på julgröt i församlingshemmet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar