Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 15 december 2009

Det är döden som avslöjar varifrån du kommer


ROMAN

Haruki Murakami
Sputnikälskling
Övers: Vibeke Emond
Norstedts


Haruki Murakami är en författare för globaliseringens tidevarv. Han är japan, skriver på ett sätt som är tillgängligt för läsare från olika kulturtraditioner, handlingen i hans romaner rör sig ofta över stora delar av världen, och han använder flitigt referenser från hela världslitteraturen. Murakamis böcker utmärks av berättarglädje och ett öppet och fördomsfritt sätt att ta upp de stora existentiella frågorna. Han omtolkar gärna urgamla myter, och dessutom spelar alltid musiken stor roll i romanernas innehåll och struktur.

Också i Murakamis senaste roman på svenska får musiken stort utrymme. Det är den klassiska musiken, framför allt pianomusik. Men om det musikaliska temat i de andra romanerna är intrikat integrerat i innehållet, och utgör en del av berättarstrukturen, hänger det här helt löst. Och det är tyvärr symptomatiskt för hela romanbygget.

Berättelsen är konstruerad och tillrättalagd på ett besvärande genomskinligt sätt. Symboliken är bara banal. Visst, vi är som satelliter i sina omloppsbanor, ensamma, utlämnade åt ett väldigt kosmos, och våra vägar korsar andras blott för ett kort ögonblick. Typiskt nog kommer begreppet "sputnik" in genom att en av huvudpersonerna blandar ihop det med "beatnik". Faktiskt inte särskilt fiffigt, bara långsökt.

Till slut urartar romanen fullständigt i värsta sortens new-ageflum. Hela handlingen förvandlas till ett löjeväckande hokuspokus, och ansträngt djupsinniga plattityder jagar varandra sida upp och sida ner.

Det mest positiva som kan sägas om Sputnikälskling är att den är ovanligt kort för att vara en roman av Murakami, som annars gärna skriver ihop riktiga tegelstenar. Denna plåga varar dock i blott drygt 200 sidor.


Publicerat i Tidningen Kulturen 2009-12-10

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar