Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 31 december 2009

Gott slut och olika början


Vi skriver snart År 2010, förr skulle man ha skrivit Herrens År eller Anno Domini, vår tideräkning har ju sin utgångspunkt i Kristi födelse. Inom andra kulturer har man givetvis andra utgångspunkter, och faktum är att Jesus föddes 6 eller 7 år efter Kristus!

Årets början kan förläggas till olika tidpunkter och bestämmas efter skilda principer. Några nyår markerar årstidsgränser, andra är knutna till religiösa händelser. Sätten att fira på kan skilja sig, och det finns också förändringar över tiden. Den kristna kyrkan ansåg länge att romarnas glada sätt att fira det nya året var syndigt, det är först på 1900-talet som det blir nyårsvaka och kalas. Också datum har ändrats, i Sverige firade man nyår den 25 mars fram till 1753.
Under året kommer vi att presentera för läsarna nyårsfirande från andra länder och kulturer, med korta berättelser om vad man firar och hur. Först ut är det islamiska nyåret som i år infaller på lördag den 20 januari.

Islamisk tideräkning börjar den 15 (eller 16) juli 622 vår tideräkning, då profeten Mohammed flydde från Mecka till Medina. På lördag börjar alltså år 1428. Nyåret, Al Hidjra, firas på den första dagen av månaden Muharram, vilket betyder flykt, resa eller utvandring. Nyår är en viktig fest inom islam, och dagen brukar firas med berättelser om Mohammed och hans följeslagares liv. Skillnaderna i firandet är mycket stora mellan olika länder och regioner, och varierar mellan från stora fester till fasta. I Sverige bland muslimer är det en vanlig tradition att skicka nyårskort till varandra.

Några andra nyårsfiranden:

Persiskt nyår – Nouruz – 21 mars
Kinesiskt nyår – vårfesten – 14 februari
Thailändskt nyår – song kran – 13 april
Judiskt nyår – Rosh Hashana – september.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar