Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 6 december 2009

Valet i Honduras – illegalt och illegitimt


Kuppmakarna i Honduras har genomfört ett presidentval. Segrare blev Porifirio Lobo, den stenrike jordägaren, som var kandidat för det konservativa Nationella partiet.
Både motståndsfronten och den legitime presidenten Zelaya har uppmanat till bojkott av valet. Enligt valmyndigheten var valdeltagandet 60 procent, det högsta någonsin i honduransk historia, och därmed en stor framgång för kuppmakarna.
Det fanns inga internationella valobservatörer på plats, och mediernas rapportering från valet ger en mycket splittrad bild. Oppositionen hävdar att valdeltagandet i själva verket var under 30 procent och deras anklagelser om omfattande valfusk har en mycket stor tyngd.
Man vet att det har förekommit våld och förföljelser på åtminstone ett ställe, i San Pedro Sula, där polisen brutalt slog ner en demonstration.

Motståndsfronten hänvisar till rapporter som man har fått in från hela landet och pekar på uppenbara oegentligheter som förekom. Bläcket som används för att hindra personer från att rösta flera gånger tog slut mitt på dagen, och trots det gav valmyndigheten klartecken till att fortsätta valet. Dessutom förlängdes öppettiderna med en timme. Valresultatet rapporterades tre timmar senare än vad som uppgavs från början.
Den enda oberoende tv-stationen i Honduras vägrades att sända under valdagen. Valmyndighetens trovärdighet är inte heller särskilt stor på grund av dess nära band med kuppmakarna.
Trots att valet var illegitimt och riggat kommer USA att erkänna resultatet. Enligt The Guardian väntas EU och Kanada följa efter. Brasilien, Argentina, Venezuela och andra latinamerikanska länder har protesterat mot det olagliga valet och att USA accepterar kuppen.


Flamman 2009-48

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar