Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 13 juni 2011

Konstrundan öppnar sig mot världen


Konstrundan i Nordingrå är inne på sitt fjärde år, och har blivit en lokalt etablerad kulturhändelse. Samtidigt öppnar sig evenemanget alltmer utåt i spännande kulturkonfrontationer där man låter den lilla världen möta den stora.

Internationella inslag är naturligtvis ingenting helt nytt, i Nordingråtrakten bor det ganska många människor med rötter i olika länder, och på Mannaminne finns ju alla dessa hus från världens alla hörn.

Men i år fanns det också ett direkt utländskt deltagande. På det nystartade Galleri Dala ställde belgaren Michel Elias ut. Galleriet ligger där Ådalens antikvariat en gång i tiden höll till. Per Kjellqvist sålde hela bokbeståndet, och startade istället ett konstgalleri. Till den första utställningen, lagom till Konstrundan, bjöd han in sin vän från Bryssel. Michel Elias har under många år arbetat som biståndsarbetare, i framför allt Afrika, och hans konst bär tydliga spår av det. Målningarna i olika tekniker uppvisar en högst säregen kombination av modernistisk popkonst och Afrikainspirerad naivism. Enligt Michel föreställer alla bilderna minnen av hans vänner, även Marilyn Monroe.

- In my mind (I mitt sinne), svarar Michel skrattande och pekar mot sitt huvud.

Textilkonstnären Viktoria Melinder ställde ut i Järnsta Kulturcafé, där hon också har sin ateljé. Hon berättar att under vårvintern höll hon på att experimentera med växtfärgning, bland annat med blålera, då tsunamin och kärnkraftsolyckan inträffade i Japan. Hon fastnade för en rubrik ”Kvar var bara lera”, och resultatet blev ett konstverk med samma namn.

Det är en mängd tygbitar i olika nyanser av grått som associeras till ödelagt land, eller lika gärna till skymning, och som utstrålar en stark känsla av osäkerhet och otrygghet.

- Jag brukar inte arbeta idébaserat, eller låta mig inspireras av världshändelser så här, men det hände så mycket under våren, säger Viktoria.

För konstnären Dag Wallin från Salsåker är det självklart att man måste öppna sig utåt, annars hotar ”uttorkning”. Alla konstnärer som finns i Nordingrå bildar en stort potential.

- Därmed kan vi erbjuda kulturupplevelser som storstadspubliken i Sverige, men framför allt ute i Europa och världen, är van vid. Det återstår bara att fixa det övriga med boende, matställen och sådant, säger Dag.

Efter en lång dag i gassande sol i Nordingrå är det inte svårt att instämma. Konst i världsklass, och ett serveringsutbud på u-landsnivå.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar