Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 22 juni 2011

I startgroparna på Styresholms "Hjälten"


I takt med att premiären närmar sig för Styresholmspelets nya teatersatsning ”Hjälten på den gröna ön” intensifieras repetitionsarbetet. Nu repeterar man på plats, på den nyrenoverade scenen och det nyuppförda sceneriet, ute på udden i Prästmon.
- Det innebär att skådespelarna måste anpassa sitt rörelseschema till helt nya mått, vilket gör det svårt för dem i början, säger regissören Tomas Melander.
Att spela utomhus innebär också att man omges av omgivningens alla ljud, och att rösten måste anpassas därefter.

Man har nu också kommit in i det stadiet av repetitionsarbetet då man börjar släppa manus. De olika rollerna har olika mycket text att hålla reda på, och om manuskriptet i början är en trygghet, blir det så småningom en begränsning. Nu kan skådespelarna gå in för att agera fullt ut, utan att hela tiden titta ner i texten, vilket är på samma gång befriande men även hämmande.
- Det blir helt enkelt mycket nytt att hålla reda på, säger Tomas Melander.

John Synges pjäs är en klassiker, som anses ha lyft fram villkoren för den enkla irländska lantliga befolkningen. Bland dem som har påverkats av Synges dramatik finns namn som Samuel Beckett. Men mottagandet av ”Hjälten på den gröna ön” var från början alt annat än positivt. De irländska nationalisterna protesterade våldsamt mot vad de uppfattade en hånfull ton mot Irlands bondebefolkning i allmänhet, och de irländska bondkvinnorna i synnerhet. I samband med premiärföreställningen i Dublin blev det kravaller. I USA hotades pjäsen av åtal för osedlighet.

Idag väcker inte pjäsen lika starka känslor. Dessutom anses den snarare vara positiv till landsbygden, vilket kan vara en förklaring till varför den passar så bra på Styresholm.
- Den har en landsbygdens grundton, med en stark beröring med glesbygd som ligger långt borta, säger Tomas Melander.

Tomas tror också pjäsens budskap om risken med att bryta mot samhällets normer, på samma gång tilltalande och skrämmande, tilltalar den moderna publiken.
Skådespelaren Mikael Björklund, som spelar Sean, ser denna ambivalens hos sin rollfigur:
- Han är rädd för det mesta, men samtidigt kaxig, och det är en utmaning att få ihop det.

En annan av skådespelarna, Agneta Sjöberg, tror att det som tilltalar är framför allt vårt behov av hjältar.
- Det vi inte kan uppnå själva, överför vi på andra, säger Agneta, och nämner ”Mästarnas mästare”.

Premiär för ”Hjälten på den gröna ön” blir den 26 juni, och sedan blir det sammanlagt nio föreställningar.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar