Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 16 juni 2011

Twitterdrama i Tornedalen


Ung vänsterpartist från Pajala skämtar grovt på Twitter ”Inga moderater förtjänar nåt annat än bly” och dylikt. Det blir upprörda känslor, och partiet lokalt tar bestämt avstånd. Partiet centralt däremot ligger lågt.
 – Det är bara svammel och storm i ett vattenglas, säger bråkets upphovsman.

Simon Fors är en ung vänsterpartisk politiker, som sitter med i kommunfullmäktige i Pajala och landstingsfullmäktige i Norrbotten. Bland vänner och kamrater är han känd för sin drastiska humor och sitt ibland grova språkbruk. När lokalpressen uppmärksammade hans inlägg på Twitter ledde det till en storm av kritik. Fors skrev bland annat ”Alla tänkande människor förespråkar väl Per Gudmundsons avrättning?”, och ”Min starka kärlek till vänner och kamrater som drabbas av högerpolitiken gör att jag hatar borgarsvinen så jävla mycket.” Dessutom ville han giljotinera kungen.
Den moderata reaktionen var till en början överseende, en av två moderata ledamöter i Pajala kommunfullmäktige, Christoffer Rova, kallar i Norrländska Socialdemokraten (NSD) Fors twittrande ”barnsligt” och ”knäppt”, och säger att de inte tänker agera.
Men man bytte fot ganska snabbt, och bara någon dag senare krävde moderaterna i landstinget att deras säkerhet skulle diskuteras. Simon Fors för sin del anser att moderaterna försöker vinna lättköpta politiska poänger. Men också Vänsterpartiet tar avstånd från Fors inlägg. Dels har man gått ut i pressen med att partiet ”står inte för det där”, dels har distriktstyrelsen i söndags skickat ut ett meddelande som konstaterar att Fors uttalanden är oförenliga med partiets syn på ”åsikter om människors lika värde och åsiktsfrihet”. I måndags röstade ett enhälligt kommunfullmäktige i Pajala för ett fördömande.

”Kränkande”

Siv Holma, riksdagsledamot för Vänsterpartiet, är också starkt kritisk.
– Det vore bra om Simon förstod att hans uttalande var kränkande och sårande så att vi kan få undan den här frågan och ägna oss åt viktigare saker, säger hon till Flamman.
Siv Holma påpekar att som politiker är man aldrig privat, utan har alltid ett uppdrag, och bör föregå med gott exempel. Hon tycker att Fors twittrande spär på politikerföraktet, och skärper tonläget i den politiska debatten på ett obehagligt sätt. Enligt henne har hela affären skadat partiet, och hon har därför tagit kontakt med partisekreteraren Anki Ahlsten, som redan har talat med Simon Fors.
Anki Ahlsten är sjukskriven, men hennes pressekreterare Emil Lindahl Persson hälsar att partiet inte kommenterar saken.

Twitter privat

– Simon Fors får svara för sig själv, på Twitter är han en privatperson, säger Lindahl Persson till Flamman.
Simon Fors bekräftar för Flamman att han har talat med Anki Ahlsten, ”som hastigast”, men vill inte gå in på vad som sas. Han säger att han tar NSD:s ”skandaljournalistik” med lugn och ro. Han kan förstå att hans inlägg kan missförstås, men påpekar att det handlar om metaforer eller liknelser, och måste ses i sitt sammanhang. Han hänvisar till en tradition inom arbetarrörelsen av ”grov ironi och svart humor”. Det politiska språket är i dag alldeles för utslätat, och Simon tycker att det behövs mer känsla i samhällsdebatten.
– Jag blir upprörd över orättvisor, och blir mina motståndare, de som gör människor arbetslösa och utförsäkrade, sårade och kränkta, är det bara bra.
– För mig handlar politik om kamp, hat och kärlek, säger Simon Fors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar