Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 7 juni 2011

Nationaldag i mångfaldens tecken i Sollefteå


Solen sken över den stora publiken som hade samlats för att fira nationaldagen i Ådalsbyn i Sollefteå. Här bjöds det på bildspel om stadens historia, underhållning, nationalsång och en imponerande fanparad. Landshövding Bo Källstrand höll högtidstal.

Nationaldagsfirandet började med en speciell gudstjänst dagen till ära i Sollefteå kyrka. Klockringningen markerade att festligheterna startade i Ådalsbyn.

Bildspelet ”Sollefteå i tidens backspegel” både inledde och avslutade firandet. Dagens konferencier var Cecilia Jakobsson, som också bidrog med musikunderhållning. Dessutom uppträdde Kulturskolans elever med en dansuppvisning, och flera körer framförde mer eller mindre högstämda sånger.

En mäktig fanparad med deltagande från en mängd olika föreningar tågade in i Ådalsbyn. Blå-gula fanor vajade överallt runt om hela festplatsen. Den stora flaggan hissades, och ordet överlämnades till landshövdingen.

Han inledde med att på engelska hälsa gäster från den polska vänorten Rudniki välkomna. Också fortsättningen av talet gick i mångfaldens tecken då Bo Källstrand underströk betydelsen av ett positivt mottagande av invandrare.

Landshövdingen påpekade att den svenska nationaldagen, till skillnad från de flesta andra länder, inte firas till minne av någon dramatisk händelse. Nationaldagen är snarare ett tillfälle att glädjas åt den långvariga fred och trygghet som landet har haft förmånen att åtnjuta.

- Idag ska vi reflektera över det som förenar oss alla, och som är bra i vårt land, sa Bo Källstrand
.
Nationaldagen firades också i Junsele, Näsåker och Ramsele.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar