Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

tisdag 7 juni 2011

Släktforskare på ”Bruksresa”


Härnösands Släktforskare gjorde i lördags en rundresa genom bruksmiljön i Ådalen. Man besökte masugnarna i Bollstabruk, Sollefteå och Graninge.

- Det är en viktig kringforskning för oss att bli bekant med boende- och arbetsmiljöer för de människor som vi forskar om, säger föreningens ordförande Peter Sjölund.

Föreningen brukar göra minst en sådan resa per år. Nu var det ett 40-tal personer som åkte runt med buss och besökte de gamla bruksmiljöerna. Det var samtidigt en avslutning av föreningens vårverksamhet.

I Bollstabruk togs de emot av den välkända lokalprofilen Svea Larsson från föreningen Stenskolan och hennes man Jan. De guidade runt i både arbetarkvarterens kasernlängor och den anrika herrgården. Man passade på i det vackra vädret och tog en fika i den nyrenoverade paviljongen.

Visningen i Bollsta avslutades i masugnen vid Bollstaån och det visade sig att flera av de besökande hade anknytning till platsen. Järnhanteringen i Ådalen började på allvar på 1700-talet, och eftersom det inte fanns kompetens lokalt att tillgå, tog man dit två tyska stålsmeder. Den ene hette Mähler, den andre Angermund.

- Och jag är faktiskt stolt ättling till den sistnämnde, säger Peter Sjölund.

För Birgit Eldrot intar masugnen i Bollstabruk en särskild plats i hennes släkts historia. Hennes morfarsfar, som hette Per Östlund Nordin, arbetade här i många år tills han råkade ut för en tragisk olycka.

- 1896 ramlade han ner i ugnen och dog omedelbart, berättar Birgit Eldrot.

Bussresan fortsatte sedan mot Sollefteå och Graninge.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar