Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 16 juni 2011

Inrikesnotiser


Arbetsolyckor ökar
för kvinnor


Under 2009 ökade antalet arbetsplatsolyckor med kvinnor inblandade, medan de minskade för män, enligt en rapport från Afa Försäkringar. Som helhet minskar dock antalet, vilket rapporten tror beror på att siffrorna omfattar 2009 då den ekonomiska krisen var som djupast. Med högkonjunktur befaras antalet arbetsplatsolyckor öka igen.
Den främsta anledningen till skillnaden mellan könen anses vara att allt färre män arbetar inom industrin, kvinnorna däremot drabbas oftare av fallskador och skador efter hot och våld, en typ av arbetsskador som fortsätter att öka.

Ikea kritiseras av Europafack

Detaljhandels fackförbund i Europa riktar hård kritik mot Ikea för bristande respekt av fackliga rättigheter. På en kongress i Madrid antogs ett uttalande som kräver att Ikea behandlar sina anställda i Sverige och i andra länder på ett likvärdigt sätt.
Uttalandet kräver också att företagets anställda överallt i världen ska tillåtas att gå med i facket och kunna förhandla om kollektivavtal.
Samtidigt höll spanska Ikea-anställda en demonstration utanför varuhuset i Madrid.

Fördubblad expansion
för bemanningsföretag


Bemanningsföretagen i Sverige räknar med att fördubbla sin omsättning inom tio år. Det är framför allt bland industrins kollektivanställda som tillväxten väntas mest fart.
Enligt bemanningsföretagens egen uppskattning jobbade närmare 120 000 personer i branschen någon period under året. Omkring 1,3 procent av alla anställda arbetar som inhyrda, en siffra som ligger under genomsnittet i EU. Om tio år hoppas man på att antalet ska vara uppe i tre procent.

Protester mot Israelmatch

Ett hundratal personer demonstrerade i Karlskrona mot Israel i samband med EM-kvalmatchen i handboll. Per Garthon från Palestinagrupperna höll ett anförande. Också inne i hallen protesterade ett tiotal personer med banderoller och flaggor. De lämnade självmant hallen efter en kort stund. En person blev gripen. För övrigt gick manifestationen mycket lugnt tillväga.
En grupp personer demonstrerade också till stöd för Israel. Ett stort polispådrag höll de två grupperna åtskilda.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar