Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 24 juni 2011

Kulturtorget vecka 25


1. Stieg Larssons böcker har nått rekordnoteringen 60 miljoner exemplar sålda över hela världen. Är de verkligen så bra?

Nej.

2. ÖKKV, Örnsköldsviks Kollektiva Konstnärsverkstad, har etablerat ett europeiskt konstnärsutbyte och har en österrikisk konstnär på besök under juni. Vad betyder internationella kontakter för konsten?

Konst är kontakt, och att utbyta intryck och idéer dess livsluft. En inavlad konst är inte värd namnet ens. Ångermanland har alltid varit ett fönster ut mot världen, och jag är helt övertygad om att framtiden finns där.

3. Styresholmsspelen sätter upp Synges klassiker "Hjälten på den gröna ön". Varför har vi egentligen så stort behov av hjältar och förebilder?

Rent instinktivt uppfattar jag hjältedyrkan som förlamande mindrevärdskomplex och maktens manipulation att få människor att offra sig för mål som egentligen inte ligger i deras intresse. Men har nyligen läst en stor poet som anser att beundran/hänryckning/dyrkan är ett sätt att överskrida jaget, ett uttryck för ödmjukhet.
Medger förvirring i denna sak.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar