Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 10 april 2011

Veckan från hyllan 12


En kvinna fick rätt i reklamationsnämnden mot en kursgård utanför Härnösand. Hon deltog i en kurs i hawaiiansk tarmrening, och eftersom det inte fanns tillräckligt med toaletter var hon tvungen att uträtta sina behov ute i det fria inför andra människor.

Kvinnan krävde att få tillbaka 3 900 kronor av kursavgiften. Det kostar nämligen 7 800, alltså nästan åtta tusen spänn, att lära sig skita under åtta dagar. Samtidigt får man sig till livs kvasifilosofiskt snömos, som av någon outgrundlig anledning är hawaiiansk. Kanske att det är exotiskt, och förknippas med sol, avspändhet och allmän lycka.
Ett lavemang på apoteket kostar runt en femtiolapp. Dock ingår ej hawaiianskt dravel.
Eftersom kuren fungerade uppenbarligen, åtminstone att döma av kvinnans nöd, rekommenderar Allmänna reklamationsnämnden att hon får tillbaka tusen kronor.

Det är lätt att förfasa sig över att människor inte är riktigt kloka. Det är de väl inte heller. Men visst handlar det om mer än så. Många upplever säkert tomhet, söker efter något mer i sina liv, det finns en utbred dödsångest i våra samhällen, och dessutom krav på ungdomlighet, hälsa och styrka.

Tyska Juli Zeh har skrivit en roman om saken, nyligen publicerad på svenska, "Corpus Delicti" (Weyler: övers: Christine Bredenkamp). Annars kommer jag osökt att tänka på Mark Twain. Han har skrivit minst en berättelse om just hälsohysteri, som hos den store humoristen naturligtvis slutar i tragiskt förtida död. Om jag minns rätt.

Tyvärr kan jag för mitt liv inte hitta vad berättelsen heter, inte heller i vilken bok som den ingår. Enda lösningen för den intresserade läsaren är att ta sig an hela Twains produktion, en förvisso gigantisk, men ingalunda oangenäm, uppgift.

Och som Hemingway sa: "All amerikansk litteratur kommer från en enda bok av Mark Twain som heter Huckleberry Finns äventyr".

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar