Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 11 april 2011

Lokala litterära sällskap på Sambiblioteket


De litterära sällskapen i Västernorrland höll ett seminarium i lördags på Sambiblioteket i Härnösand. Det var svårt att inte imponeras av både bredden och den höga klassen på de författare som fanns representerade. Åtminstone en kvinna, nämligen Laura Fitinghoff, Alfhild Agrell saknar än så länge ett eget sällskap, det fanns dramatiker, poeter och prosaister. Påtagligt många var arbetarförfattare, eller folkliga i största allmänhet som J R Sundström. Författare med anknytning till Ångermanland var i kraftig majoritet, även om den del är både och, som till exempel Karl Östman, född i Ångermanland men verksam i Sundsvall.

Några av författarna har blivit ”utlokaliserade”, Härnösandsonen Bertil Malmbergs litterära sällskap har sitt säte i Stockholm, inte heller Erik Beckman-sällskapet håller till i länet, trots att han tillbringade det mesta av sin produktiva författartid i Prästmon, där han var lärare på Hola folkhögskola.

Efter inledningsanföranden av kommunalrådet Fred Nilsson och Bo G Hall från Dels, De litterära sällskapens samarbetsnämnd, höll varje sällskap en ganska kort programpunkt med både presentation av de enskilda författarna och deras författarskap och högläsning ur deras verk. Det kändes nästan högtidligt och med en känsla av historiens vingslag när man visste att det bland de närvarande fanns sonsöner till J R Sundström och Karl Östman, och Hervor Sjödin och Örjan Torell, vars mormors mor Elin var Laura Fitinghoffs älsklingssyster.

Det fanns flera olika teman under seminariet, Kärlek, Arbete, men det genomgående och ständigt återkommande var Skogen. Dels som natur, men också – och kanske framför allt – som skildringar av sågverksepoken. En smula förenklat skulle man kunna säga att länets ekonomiska storhetstid åtföljs av en motsvarande litterär blomstring. Sågverksindustrins nedgång för också med sig en litterär tillbakagång.

De litterära sällskapen ägnar sig åt klassiker, och är i den meningen tillbakablickande. Men vilka är de författare som skildrar dagens Västernorrland? Torgny Åström gav en del av svaret i sitt livfulla och engagerade föredrag ”Strövtåg i länets litterära landskap” genom att avslutningsvis peka på författare som Jan Wolf-Watz, Annika Sjögren, Doris Dahlin och Carina Kågström. I vimlet syntes också Bo R Holmberg.
Torgny framhöll dessutom den unga poesi från länet som nu finns samlad i antologin ”Ung Poesy”.

2 kommentarer:

  1. Ni maste saga till om sadana intressanta traffar, om man far komma in fri fran gatan och inte behover vara journalist naturligtvis ;-)

    SvaraRadera