Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 7 april 2011

Inrikesnotiser


Utredning om USA:s
övervakning läggs ner


Åklagaren beslutade att lägga ner undersökningen om den amerikanska ambassadens olovliga underrättelseverksamhet. Utredningen inleddes i november då det framkommit att ambassaden övervakat och registrerat svenska medborgare.
Från amerikanskt håll bekräftades verksamheten och man hävdade att den skedde med de svenska myndigheternas vetskap och godkännande. Både Säpo och justitieminister Beatrice Ask förnekade all kännedom om saken.
USA:s ambassad hade tidigare sagt att det rör sig inte om någon hemlig verksamhet, att man välkomnar utredningen, och att man ska bistå den.
Nu lägger emellertid åklagaren ner undersökningen bland annat därför att han inte kunnat förhöra ambassadens personal, och inte heller haft tillgång till deras arkiv. Därmed kan brott inte bevisas.

Fler arbetslösa

Antalet öppet arbetslösa uppgick förra veckan till 210 439 personer, enligt statistik från Arbetsförmedlingen. Det är en ökning från föregående vecka med 1203 personer, men innebär en minskning med 36 174 jämfört med samma vecka förra året.
Antalet sökande som har fått arbete ökade från drygt 5 000 till mer än 16 000.
Sökande med aktivitetsstöd är nu 178 066 personer, en minskning med 3 553 och 6 479 färre än i fjol. Samtidigt har antalet personer som har arbete med stöd ökat med 117 till 75 579, vilket är 4 681 fler än i fjol.
Antalet nyanmälda platser till arbetsförmedlingarna minskade med 1 306 platser till 15 137.

M i Stockholm förhalar sprutbyte

Moderaterna i Stockholm säger nej till sprutbyte för missbrukare. Förslaget kommer ändå att gå genom eftersom det stöds av samtliga andra partier.
Stockholmsmoderaterna anser att det inte finns tillräckliga bevis att sprutbyten minskar smittspridningen. Dessutom befarar man att lokaler för sprutbyten kan bli centra för langning, och öka otryggheten för stadens invånare. Istället vill partiet satsa mer resurser på förebyggande åtgärder.
Sverige är det enda landet i EU förutom Grekland som saknar ett nationellt sprutbytesprogram.
Sprutbyte rekommenderas av WHO, FN, EU:s narkotikaorgan, Internationella röda korset, Världsbanken samt generaldirektörerna för Socialstyrelsen, Smittskyddsinstitutet och Folkhälsoinstitutet.
– Det räcker inte, och WHO-rapporten har blivit ifrågasatt, säger socialborgarrådet Anna König Jerlmyr (M), enligt dn.se.

Fler anmälningar
mot kärnkraftverk


Antalet anmälningar mot svenska kärnkraftverk har ökat från fem per år för tio år sedan till 20 de senaste åren. Varje kärnkraftverk inspekteras en gång i veckan, och förelägganden utfärdas om det upptäcks brister.
På strålsäkerhetsmyndigheten tror man att ökningen beror främst på man har fått större resurser för inspektioner. Men en annan anledning kan också vara att de svenska anläggningarna blir allt äldre.
Den allvarligaste formen av anmälning är åtalsanmälning. Det är när Strålsäkerhetsmyndigheten misstänker att ett kärnkraftsbolag med uppsåt eller av oaktsamhet åsidosatt bestämmelser i kärnteknik- eller strålskyddslagen.
Under de senaste tio åren har det gjorts nio sådana anmälningar, men hittills har ingen lett till åtal.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar