Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 4 april 2011

Romskt från Näsåker på jubilerande Svanö


Svanö Kulturförening fyller 25 år, och man firar jubileumsåret med ett starkt program. På lördag kväll gästades Svanö Folkets hus av Mustat Silmät, en grupp från Näsåker som spelar finsk-romsk musik.

Det började 1986 när ett gäng inflyttade och besjälade av en ”nybyggaranda” efterfrågade ett annat kulturutbud än dåtidens Kramfors kunde erbjuda.

- Vi ville ha något annat än Lasse Lönndahl på Parken, säger Inga-Britt Sparring, som var med ända från början.

Mycket viktigt för föreningens verksamhet var tillgången till Folkets hus, en levande mötesplats på ön. I-B Sparring vill också lyfta fram den betydelse som ABF:s Rolf Eriksson hade.

- Han tog emot oss nykomlingar med öppen famn, och sa ja till i stort sett alla våra förslag.

Föreningen fick bra respons från början. I-B Sparring tror att det delvis berodde på att det då bodde fler människor på Svanö, delvis gav närheten till Sandöskolans dåvarande u-landsutbildning ett bra tillskott av potentiella besökare.

Tittar man på programmet från premiäråret är det svårt att inte imponeras. Teater av högsta kvalitet, filmvisningar, konst, musik, fester och danskvällar. Det finns mycket minnesvärt från de gångna åren, men en konsert med Ahmadu Jarr har lämnat de starkaste avtrycken.

- Det var jättemycket folk, hela lokalen gungade, vi trodde inte att golvet skulle hålla, säger I-B.

Föreningens verksamhet har haft en inriktning mot världsmusik, och lördagens konsert var helt i linje med det. Mustat Silmät betyder ”svarta ögon”, en melodi som är mest känd som rysk folkmusik, men är i själva verket en zigenarromans från början. Gruppen framförde mest romsk musik från Finland, men också några finska sånger, dock med svensk text. Det var mycket hjärta och smärta, och alla låtar, också de glada, gick i moll, frejdigt framförda av gruppen från Näsåker
.
Nästa program på Svanö är en Vysotskijkonsert med Dan Fägerquist på söndag.
Operaföreställningen med gruppen ConVoce som planerades till maj är tyvärr flyttad till hösten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar