Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 1 april 2011

Fortsatt oro vid stormöte


Debattens vågor fortsätter att gå höga om placeringen av ambulansen mellan Kramfors och Ullånger. Centerpartiet bjöd in till stormöte om saken i Centrumhuset i Ullånger igår kväll.

- Det är viktigt att det blir så bra som möjligt för kommuninvånarna, och att alla kan känna sig trygga, sa Birgitta Widerberg.
- Det är också mycket viktigt att alla parter får komma till tals.


Ansvariga politiker, tjänstemän och anställda fanns på plats. I panelen som informerade och besvarade frågor satt kommunchefen i Kramfors Peter Carlstedt, landstingsrådet Hans Hedlund (C), Lars Norberg från ambulanssjukvården, flankerad av ambulansföraren och sjuksköterskan Lennart Fahlén, och chefen för vårdcentralen i Ullånger Margareta Sundberg Westin.

Mötet började med att bakgrunden till dagens situation skissades av de ansvariga. Kraven på ambulanssjukvårdens kompetens har skärpts under de senaste 10-15 åren, samtidigt har en ny arbetstidslag tillkommit som har gjort verksamheten betydligt dyrare, utan att organisationen har fått motsvarande resurser. Den relativt låga utnyttjande graden i kombination med krav på större effektivitet har lett till behovet av en ny organisation.

Redan 2003 inleddes samverkan mellan ambulanssjukvården, primärvården och kommunerna. De nya kraven på ambulanspersonalen har resulterat i nödvändigheten av större flexibilitet och effektivitet. De flesta platserna inom primärvården finns inom Kramfors-, Bollsta- och Nylandsområden, och då efterfrågan där är som störst på eftermiddagar och tidiga kvällar, beslutades att den ambulans som tidigare har varit placerad dygnet runt i Ullånger skulle nu utgå från Kramfors mellan klockan 16 och 22.

Detta har väckt en stor oro bland de boende i Ullånger och övriga Höga Kusten-området. I frågestunden som följde var det flera personer som uttryckte tvivel på att ambulansen verkligen skulle hinna fram inom 30 minuter i 95 procent av fallen, som det är tänkt. Det påpekades att i fråga om patienter med hjärtbesvär är tiden en avgörande faktor, och åtminstone en person, Bengt Johansson, berättade om egna erfarenheter i samband med hjärtproblem då väntetiden uppgick till minst 45-50 minuter.

Det framhölls också att sommartid ökade befolkningen i Höga Kusten avsevärt, och att det krävdes då större resurser, något som de ambulansansvariga sa sig inte märka av i sin verksamhet.

Trots att frågorna besvarades mycket utförligt var det påtagligt att det fortfarande finns en stor oro och en känsla av bristande trygghet bland många boende i Höga Kusten.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar