Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 15 april 2011

Kulturtorget vecka 15


1. Kinas mest berömda konstnär, Ai Weiwei, har fängslats/anhållits av myndigheterna för att ha stött Nobelpristagaren Liu. Kinas myndigheter verkar säkra nu på att omvärlden ändå inte gör något?

Den demokratiska världens omsorg om demokratin verkar inte alltid överdrivet stor. Andra hänsyn tycks styra viljan att agera och reagera. Kinesernas lugn är säkert välgrundad.

2. Greta Garbo, Ingmar Bergman, Astrid Lindgren, Evert Taube, Birgit Nilsson, Dag Hammarskjöld kommer på våra nya sedlar. Något namn du saknar, och till vilken sedel i så fall?

Alltså, det jag framför allt saknar är sedlar, helst sådana av höga valörer. Vad det är för gubbar och gummor på dem spelar ingen roll. Men eftersom du ändå frågar, hyser jag en viss socialrealistisk vurm. Varför inte en arbetare på sedlarna?

3. Nordamerikanska inbördeskriget bröt ut den här veckan för 150 år sedan. Går det överhuvudtaget att förstå att människor för inte så länge sedan var anhängare av slaveri?

Slaveriet behöver inte alltid se ut som i sydstaterna. Det finns många moderna varianter, som har nog så många anhängare. Vilket i och för sig är obegripligt, men inte desto mindre ett faktum.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar