Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 18 april 2011

Aktion för rättvis vinhandel


Ådalens Afrikagrupp demonstrerade på lördag utanför Systembolaget i Kramfors, Sollefteå och Härnösand med krav på bättre villkor för lantarbetarna i producentländerna. Demonstrationen är ett led i en landsomfattande kampanj under namnet Rättvis vinhandel i hela Sverige.

- Lantarbetare på vingårdar i Sydafrika arbetar för dåliga löner och under usla villkor, och är ofta helt beroende av sina arbetsgivare, säger Eva Tånneryd från Ådalens Afrikagrupp.

Systembolaget arbetar just nu fram en uppförandekod för att ställa krav på drägliga arbetsförhållanden i vinbranschen. Afrikagrupperna, i samarbete med Latinamerikagrupperna ett sydafrikanskt fack och syndikalisterna, anser att de krav som ställs är alldeles för allmänna och vaga, och att Systembolaget förlitar sig alltför mycket på stickprovskontroller.

Istället vill man att det ska formuleras mer konkreta och specifika krav, och att Systembolaget börjar ett systematiskt samarbete med fackföreningar i de berörda länderna. Detta är desto viktigare som facklig verksamhet är många gånger förbjuden eller begränsad.

- Systembolaget är en av världens största aktörer på vinmarknaden, och dess agerande gör skillnad, säger Eva Tånneryd.

De demonstrerande utanför Systembolaget var noga med att påpeka att aktionen inte riktades sig mot enskilda Systembutiker, framför allt inte den i Kramfors.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar