Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 18 april 2011

Småbrukarnas kampdag på Kombis i Bjärtrå


Internationella Småbondedagen firades på söndagen på Kombis i Bjärtrå. Det var föredrag om situationen för lantarbetare på vingårdar i Sydafrika, och det visades en film från Brasilien om en alternativ jordbruksmodell.

Småbondedagen instiftades 1996 till minne av de 19 arbetare som mördades i Brasilien när de ockuperade mark. La via campesina, en internationell rörelse av ”små och medelstora producenter, jordbruksarbetare, landsbygdskvinnor och ursprungsbefolkningar” utlyste då den 17 april till småbrukarnas kampdag. Man kämpar för rätten till egen jord, men också rätt till eget utsäde, ett stort problem i många länder där bönderna tvingas att använda genmanipulerade grödor. Man vänder sig mot monokultur och industrialiserade jordbruk, och vill istället satsa ekologiskt.

- Det finns även en politisk och social dimension i småbrukarnas kamp, som handlar till exempel om rätt till utbildning, säger Hans Nolén från Latinamerikagrupperna, och själv småbonde.

Emy Åstrand och Filippa Bergström från Stockholm, som har varit flera gånger i Sydafrika, och har kontinuerlig kontakt med lantarbetarfacket där, visade film och berättade om kampanjen Rättvis vinhandel.

Det är tredje gången som Internationella småbondedagen ordnas på Kombis.

Arrangemanget var ett samarbete mellan Ådalens Afrikagrupp, Latinamerikagrupperna, LRF Västernorrland och NBV.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar