Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 1 april 2011

Kulturtorget vecka 13


1. Det är första april i dag. Något bra kulturellt aprilskämt du vill lura läsarna med?

Kulturministern talar ut: Kultur är viktigt!

2. Astrid Lindgren Memorial Award gick i år till Shaun Tan. Stärks barn och ungdomslitteraturen av priset?

Jag kan inte mycket om barnlitteratur, och Shaun Tan är tyvärr ett okänt namn för mig. Men det är roligt att priset går till en visuell berättare, och att döma av kommentarerna är det ett modigt och kontroversiellt val. Självklart skänker en stor prissumma och Astrid Lindgrens strålglans en särskild prestige åt barn- och ungdomslitteraturen. Kanske så småningom så pass mycket att den kan bemötas på samma villkor som den så kallade vuxenlitteraturen.

3. Kan snaps vara kultur? Torgny Lindgrens roman ”Norrlands akvavit” – spelas på lördag som teater i Örnsköldsvik – beskriver Norrlands akvavit som ett kulturarv. Nya s-ledaren Juholt skämtade om att Sverige sålt ut snapsen Skåne till Finland och ansåg uppenbart att den var ett svenskt kulturarv.

Det är klart att dryckesvanorna är en del av ett kulturmönster. Och i Sverige är det särskilt tydligt då allt som har med alkohol att göra är så traumatiserat. Jag har alltid misstänkt att alla dessa sånghäften som regelmässigt delas ut i samband med diverse kräftskivor och andra fester är just ett medel att förvandla tillfället till något finare - man kan inte bara supa, det gäller att göra kultur av det också.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar