Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 2 augusti 2010

Tradjazzfestival – ny regi, samma anda


För 16:e året i rad ägde Tradjazzfestivalen rum på Mannaminne i Häggvik i Nordingrå, i hjärtat av Höga kusten. För första gången sedan starten var den ursprungliga arrangörsstaben inte med, utan nya krafter hade tagit över. Årets största begivenhet var nog ändå besöket av folkmusiklegendaren Izzy Young.

Per Wärmegård och Ingemar Edholm har satt sin prägel på Tradjazzfestivalen under hela dess existens. I år har Joje von Boisman tagit över. Han är en hemvändare, som numera bor i Mädan, ett stenkast från festivalområdet. Tyvärr hade han fullt upp och hann inte med ett samtal med Tidningen.

Istället fick vi en pratstund med Asle Bjerkan, en Mannaminnepersonlighet sedan 15 år tillbaka.

- Det har varit en stor utmaning för det nya gänget att ta över, säger Asle, men jag tycker absolut att årets program är jättebra, inte minst därför att det är så mycket i Pers och Ingemars anda.

Som vanligt bjöds det mest på traditionell jazz, och de flesta banden kommer från Västernorrland. Dessutom fanns det mer långväga gästartister från Stockholm och Piteå. I år har man också satsat på ett mer varierat musikutbud, och breddat programmet med inslag av cajun och bluegrass.

Medelåldern på musikerna var i vanlig ordning ganska hög, men också i år har 21-åringarna i Tom Eddye Trio stått för föryngringen.

Trots att vädret inte var det bästa, med hotfulla mörka moln över himlen, var publikuppslutningen god.

- Festivalen är så inarbetad, säger Asle Bjerkan, att folk kommer oavsett väder. Många återkommer år efter år, och det finns besökare inte bara från är närområdet, utan från hela Sverige och även utomlands.

En extra publikmagnet var säkerligen årets hedersgäst folkmusiklegenden Izzy Young. Mannaminne hade satt ihop en utställning om mannen som introducerade artister som Bob Dylan och Joni Mitchell, och är god vän med Pete Seeger.

- Årets festival har gett garanterad mersmak, avslutar Asle Bjerkan. Och det blir en festival också nästa år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar