Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 11 augusti 2010

Sommarens skönaste skröna


Statskuppen i Norrland
FÖRFATTARE: Grzegorz Flakierski
FÖRLAG: Mandatus bok- produktion

Sommarens ovanligaste bok har ett anspråkslöst yttre och är bara 135 sidor tjock. Vid en första anblick liknar den mest ett ganska trist häfte av politisk propaganda i valtider. Likafullt börjar jag läsa, eftersom den enligt omslagspresentationen handlar om Norrland och norrlänningar som fått nog.
Inuti pärmarna döljer sig en välskriven samhällssatir som gång på gång får mig att ömsom skratta befriat och ömsom sätta skrattet i halsen. "Statskuppen i Norrland" är inte en roman och knappast en kortnovell, snarast en elegant lång-skröna med flera bottnar.

Grzegorz Flakierski kombinerar sådant som hänt på andra håll i världen med rådande svenska förhållanden och drar allt till sin spets: Stockholmsfixering, korruption, globalisering, inkompetenta politiker, opportunism, maktcentrerad cynism, hårdvinklad mediarapportering och så vidare. Allt för att undersöka om Norrland verkligen behövs.
Skeendet som leder till ett terrorstämplat norrländskt uppror med krav på egen republik, börjar med en presskonferens där en tillväxtminister föreslår att Sverige ska sälja Norrland till Finland för att få ordning på ekonomin.
Sedan går allt av bara farten. Så gott som varje stycke i boken är en egen mening utan punkt, vilket tack vare dramaturgin aldrig blir jobbigt att läsa utan bara bidrar till att bibehålla tempot.

Jag har så roligt i de snabbt men samtidigt detaljrikt tecknade karaktärernas sällskap, att jag sträckläser hela boken utan att vilja lägga ifrån mig den förrän jag vet hur den norrländska revolutionen slutar.
Den här boken är något så ovanligt som en politiskt initierad elakhet, presenterad med humor och flyhänt iakttagelseförmåga. Ofta infinner sig det hjärtliga skarpsinnet i form av träffsäkra dialoger, andra gånger i form av tankar i någons huvud.
Och det bästa av allt är att innehållet är så otroligt att det mycket väl skulle kunna vara troligt.
Grzegorz Flakierski är född 1956 i Warsawa och flyttade från Polen till Sverige 1969. Han är verksam som kulturskribent och är bosatt utanför Kramfors i Ångermanland, Västernorrland.
Boken säljs endast via internet.

Karina Sundkvist i Piteå-Tidning 2010-08-11

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar