Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 29 augusti 2010

Veckan som kommer - Vecka 35


Frankrike massutvisar romer. Det rasistiska tilltaget applåderas av Italien. Omvärldens protester är lama. Vad är det för värld vi lever i, 65 år efter att nazismen besegrats?

På måndag är det 139 år sedan Ernest Rutherford föddes. Han kallas för atomfysikens fader, och var en fasligt klok man Nobelpristagare (i kemi dock!), och allting. Frågan är om det var så bra.

Intressant också att han var född på Nya Zeeland, och flyttade till Storbritannien. En annan klok man, Karl Popper, hamnade på Nya Zeeland på sin flykt undan nazismen, och först efter kriget kunde flytta till England. Olika falla ödets lott.

På tisdag är det årsdagen av Sandöbrons ras 1939. Dagen efter bröt andra världskriget ut. Gissa vilken händelse som fick de största rubrikerna i svensk press?

Samtidigt med årsdagen av andra världskrigets utbrott på onsdagen firar Slovakien sin nationaldag. En ren tillfällighet som kan se ut som en tanke. Varje stolt nation behöver ha ett storslaget förflutet, och eftersom det aldrig har funnits en slovakisk stat genom historien, får de stackars slovakerna ta till det lilla som bjuds. Dessvärre är det Tisos avskyvärda marionettrepublik, tillsatt och i praktiken styrd av nazisterna. Och dessvärre anknyter slovakerna till den, och utan att rodna skönmålar de den.

Ni vet vad som är definitionen på en nation? Jo, en grupp människor som har missförstått sitt gemensamma förflutna.

På torsdag är det årsdagen av Japans officiella kapitulation. Den skedde ombord på USS Missouri i Tokyobukten, sedan japanerna har accepterat ovillkorlig kapitulation den 14 augusti.

Inte undra på att de gjorde det, efter två atombomber i skallen.

På fredag är det 71 år sedan Frankrike och Storbritannien förklarade Tyskland krig 1939. Precis som de var skyldiga till enligt avtalet med Polen. Men de två västmakterna lyfte inte ett finger för att hjälpa sin bundsförvant, utan gjorde just ingenting, förutom att bomba Berlin med..flygblad.

Ett knappt år senare invaderar Tyskland Frankrike, och krossar Europas största armé på tre veckor.

Och samma dag fyra år senare börjar den allierade invasionen av det italienska fastlandet. Därmed inleds andra världskrigets kanske sämst genomförda krigsoperation.

På lördag är det årsdagen av vapenstilleståndet mellan Finland och Sovjet i fortsättningskriget. Finnarna tvingades acceptera hårda fredsvillkor, men landet behöll sin självständighet, med sin mellanställning mellan Öst och Väst, och förödmjukades aldrig, trots att man faktiskt var det nazistiska Tysklands allierade.

På söndag firar vi den tyske romantiske konstnären Caspar David Friedrichs födelsedag. Han var född 1774 i Greifswald i dåvarande Svenska Pommern, vilket gör honom lite svensk. Mycket lite, trots att han hela sitt liv var svensk medborgare. Han har mer skandinavisk anknytning då han studerade vid Konstakademin i Köpenhamn. Han är min favoritmålare. Beklagligt nog var han också Hitlers favorit. Vad ska man dra för slutsats av det? Att också onda människor kan uppskatta god konst?

Något annat vill jag inte tänka på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar