Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 31 juli 2010

Oklart vilken betydelse FN:s beslut får i Kosovo


FN:s internationella domstols beslut att Kosovos ensidiga självständighetsförklaring inte strider mot folkrätten har möts av blandade reaktioner. Rent praktiskt förändrar det ingenting. USA förklarade redan före domstolsutslaget att det stödjer helhjärtat Kosovos nuvarande regering, medan Serbien konstaterade att dess anspråk är oförändrade alldeles oavsett.

En konsekvens tror bedömare blir att fler länder erkänner Kosovo. Hittills har 69 länder erkänt den nya statsbildningen, men det förefaller fortfarande föga troligt att två tredjedelar av FN:s generalförsamlings medlemmar kommer att erkänna Kosovo, något som krävs för medlemskap i världsorganisationen. Det i sin tur banar väg för medlemskap i andra internationella sammanslutning, till exempel det internationella fotbollsförbundet Fifa.

Ett olöst problem förblir den serbiska minoriteten i Kosovo. Der rör sig om omkring hundra tusen människor i och i närheten av staden Mitrovica, som inte erkänner den kosovoalbanska regeringen, och lever som en stat i staten, bevakade av FN-trupper.
En möjlighet som har nämnts är att ge området och dess invånare specialstatus, men den albanska majoriteten har hittills motsatt sig en sådan lösning.

Folkrättsexperter, bland annat svensken Ove Bring, tror att domstolens beslut kan få prejudicerande konsekvenser och påverka hur separatiströrelser kommer att betraktas i framtiden. Det skulle få betydelse för områden som norra Cypern och Transnistrien, möjligen också i Spanien.

Tydligt är emellertid att viktigare än folkrätten är en stormakts stöd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar