Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 24 oktober 2016

Trollflöjter som spelar världsmusik
Livsluft är ett samarbete mellan två flöjtister. Det är Anders Hagberg och Göran Månsson. Anders spelar tvärflöjter, Göran blockflöjter. De kommer från två skilda musikaliska världar, och när jazz möter folkmusik, uppstår, om inte ljuv, så i varje fall fascinerande musik. På fredag kväll spelade duon på Svanö Folkets hus.

Nu är det inte vilka flöjter som helst som de två spelar, det är flera instrument i varierande storlekar, från de allra minsta blockflöjterna över blockflöjternas värsting med det omöjliga namnet subkontrabasblockflöjt till åbäket kontrabastvärflöjt.

Göran Månsson spelar dessutom på det svenska bidraget till blåsinstrumentfamiljen – Härjedalspipan. Han håller kurser både i spelande och byggande, och har introducerat detta förnämliga blåsinstrument ända i Japan, där det har faktiskt uppstått en hel folkrörelse kring detta exotiska instrument.

Repertoaren är blandad, med ett klart drag åt världsmusik. De inledde med en sång från norra Grönland, innehållande fem toner som enligt Anders finns över hela världen, ”vår arts nationalsång” kallade han dem.

De fortsatte sedan med en högst säregen version av Kristallen den fina, som blottade hela den svenska folkmusikens nästan oefterhärmliga känsla för dystert vemod. Mera svenskt blev det med en senpolska från Borgsjö. Göran Månsson härstammar ju från en spelmanssläkt i närbelägna Haverö utanför Ånge.

Det blev också en hel del nykomponerat, med tydlig inspiration från de samarbeten som framför allt Anders Hagberg har haft med musiker från Orienten.

Det bjöds även på en oförglömlig musikorgie i bastoner på de två största instrumenten.

Spännvidden i deras musicerande är imponerande, med ett register från djupaste dundrande bas till de finaste knappt hörbara nyanser. Varje låt är som en egen berättelse som bygger upp stämningar med toner och dofter från hela världen.

Det är fräckt, lekfullt och virtuost.

Konserten avslutades stilenligt med en schottisblues – ja det är sant! - och det svängde som om hela världen var i gungning.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar