Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 5 oktober 2016

Konstens vecka i Nordingrå




Konstens Vecka är en riksomfattande konsthändelse som äger rum vecka 40 varje år. En ”nationell samlingsutställning” arrangeras över hela Sverige. Ett konstgalleri från vårt område som deltar i Konstens vecka är Millenium Art i Åsäng i Nordingrå.

Det är en månghövdad skara som ställer ut i det säregna huset i Åsäng under veckan. Förutom galleristen själv, Kethy Bjesse, är det tre konstnärer som är mer eller mindre knutna till galleriet sedan tidigare: Agneta Eriksson Hildén, Kent Royson Karlsson och pseudonymen Marlon.

Dessutom finns ett par verk av Wilawan Saowang som ställde ut på Millenium Art i somras.

De nya namnen är tre till antalet.



Maria Tjärnström från Kungsgården är förmodligen välbekant för konstpubliken i Ådalen, hon har haft en flera utställningar här de senaste åren. Det är akvarell som gäller, och det är glädjande att notera att Maria vågar bredda sitt register, dels med nya motiv, men också med djärvare färger, som i det fina landskapet med titeln Oppi backen.

John Erik Berg från Härnösand men bördig från Örnsköldsvik är en självlärd skulptör, med en lång yrkesbana som stenhuggare bakom sig. Han arbetar gärna med material som granit, skiffer, carraramarmor och älvdalsporfyr, men även trä. Hans skulptur är tydligt inspirerad av den antika Egypten. Trots materialets ofta massiva karaktär lyckas han få fram ett inre ljus hos sina figurer.




I ett helt annat format arbetar Anita Berg från Lungsjön i norra Ångermanland. Små filigranfigurer i stengodslera, i skiftande positioner med olika kroppshållning markerar de varierande relationer till varandra och sin omgivning. Konstnären själv kallar det för ”Ett utvecklande av lyssnandet i olika kontexter”, och det är onekligen en konst som bygger på knappt förnimbara nyanser, precis som de små lerfigurerna.

1 kommentar: