Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 8 oktober 2016

Familj utvisas - tjänade några hundralappar för lite




Ett nytt fall av stelbent byråkrati upprör många i Ullånger. Familjen Dimovic riskerar utvisning eftersom pappa Danilo under tre månader fick en lön som låg strax under avtalet. Under ett möte i Centrumhuset beslutades om namnlistor till stöd för familjen.

Zana och Danilo Dimovic kommer från Kosovo. De är serber och berättar att situationen för den serbiska minoriteten är besvärlig. De kom till Sverige i augusti 2014 och efter några månader började Danilo arbeta som serveringsbiträde med fast lön.

Efter en tid upptäcktes att hans lön låg 466 kronor under kollektivavtalets lägsta nivå. Felet var helt och hållet arbetsgivarens och rättades snabbt till, och mellanskillnaden betalades ut retroaktivt.

Det spelar emellertid ingen roll för Migrationsverket som följer regelverket till punkt och pricka och har avslagit familjen Dimovics ansökan om uppehålls- och arbetstillstånd. Det är samma öde som tidigare har drabbat fotbollsprofilen Sergiu Tanurcov.

Upprördheten var stor bland de församlade i Centrumhuset, det fälldes många hårda ord om paragrafrytteri och själlösa byråkrater. Någon påpekade att det faktiskt händer de flesta att det blir något litet fel på lönen någon gång.

-          -  En stelbent regel, tyckte Bertil Böhlin, som tillsammans med Anki Wallin, är initiativtagare till manifestationen.

Bertil är annars känd som oppositionsråd i Kramfors, men i det här sammanhanget uppträder han som privatperson. Han har fått stöd från flera andra politiker i kommunen, bland annat kommunalrådet Jan Sahlén. Nu planerar man också att söka stöd hos landskapets riksdagspersoner.

Zana Dimovic är utbildad sköterska och arbetar heltid som vikarie på Sundbrolunds sjukhem i Ullånger. Hon är också en uppskattad ledare i pilates.

Deras tre barn, 13, tio och sju år gamla, går i skolan, de har snabbt lärt sig språket och anpassat sig i sitt nya hem.

   -  Jag förstår inte det här beslutet, men även om jag tror att chansen att vinna är liten ska jag för mina barns skull kämpa till slutet, säger Danilo Dimovic.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar