Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 12 oktober 2016

Kring liv och död med glädje och nyfikenhet
Livet är det som sker mellan födelsen och döden. Ett tillfälligt besök i tillvaron, ett kort ögonblick i tidens ström. Ars longa, vita brevis – konsten är lång, livet är kort, och om konsten är större än livet sysslar den egentligen alltid enbart med frågor kring liv och död. Vad annat finns det?

Jöran Österman är en konstnär som tar dessa teman på förbehållslöst allvar. Hans utställning på galleri Lokomotiv i Örnsköldsvik har en poetisk vitalitet som helt opretentiöst ger uttryck för glädje och nyfikenhet med ett filosofiskt djup över livets mysterium.

Utställningen består av tre avdelningar, som organiskt hänger ihop. Konstprojektet Embrace är två tavlor som med en värmekamera visar hur ett nyfött barn ligger hud mot hud på mammas bröstkorg. Tavlorna är upplysta bakifrån vilket skapar en illusion av att de är självlysande. Det är ett värnlöst liv som vårdas och beskyddas i en symbios som vi vet kommer att upphöra, men aldrig helt.

Den ena av tavlorna har ett starkt drag av en Madonnabild, kanske också något av en klassisk Pietá. Det öppnar för en messiansk tolkning, liv som frälsning, en vacker tanke.

I samma rum kontrasteras och kompletteras Embrace av projektet It will pass. Det är koppartryck av foton på bilder som sitter som emaljerade ovaler på gravstenar på kyrkogårdar. Det är ganska ovanligt i Sverige, och de flesta bilderna kommer från framför allt Italien och Ryssland.Det är bilder som minne, som på ett eftertänksamt sätt skildrar tidens gång. Det är en svit på 50 bilder, av vilka tolv är uppsatta och resten kan beskådas i en låda. Bilderna är mättade med historia, det är gammaldags frisyrer, de ålderdomligt strama ansiktsuttrycken, en pojke som ser chockerande ung ut har sin hund med sig på bilden. Många av bilderna är starkt bleknade, konturerna har fräts sönder, det går knappt att urskilja vem de föreställer.

Flera av bilderna från Ryssland är skadade av kulhåll från striderna under andra världskriget.

Det tredje projektet heter Just visiting och har pågått en längre tid. Här handlar det om livet som minne – liv är minne – och minnets platser. Centralt för Jöran Österman är hans fascination för böcker, det är där minnet finns bevarat. Mer än så, det är där vi kan leva vidare, liksom vår kunskap, våra berättelser.Det är fantastiska fotogravyrer, infärgade för hand med en sällsynt känsla för ljusets valörer och nyanser, och trots att de föreställer mest bokryggar och bibliotekshyllor i långa rader kan betraktaren ana så oändligt många spännande världar som finns inneslutna på dessa sidor.

Jöran parafraserar med uppenbar förtjusning Bibeln: Ordet är en bild.

Utställningens bilder knyter ihop livets sköra trådar på ett trösterikt sätt. Det finns ett liv före döden.


Utställningen pågår till den 29 oktober.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar