Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 6 oktober 2016

Bra operaunderhållning med elever från Kapells




Operacafé på Babelsberg blev än en gång en stor succé. Det bjöds på förstklassig operaunderhållning med elever från Kapellsberg som framförde arior och scener ur kända operor.

Det var elever från årskurs två och tre som stod för programmet, alltså de redan mer avancerade. Det märktes mycket tydligt på den höga nivån under kvällen.

Operastudion Kapellsberg vid Härnösands folkhögskola tillhör landets absolut ledande operautbildningar, och det är knappast en tillfällighet att skolans elever lägger beslag på allt fler platser vid operahögskolorna runt om i landet.

Flera av sångarna är välkända sedan tidigare. Nikolai Papadopoulos-Samuelsens mogna bas tycker man sig ha hört länge redan. Lovisa Sandenskog, Elsa Rosengren, Fabian Düberg och Hans Klareskog var med i Operafestivalen i somras, och gjorde väl ifrån sig igen.

Nya trevliga bekantskaper var bland annat Alexandra Olsson-Andersén, med ett kraftfullt utspel både vokalt och teatraliskt, Linda Evers med en sopran full av dramatisk svärta, och Manuel Bjelke en baryton med ett ovanligt brett register.



Repertoaren bestod av idel kända operor, publikfriande på ett sätt som opera gärna får vara. Kvällen inleddes med bravur med en aria ur Figaros bröllop, sedan blev det lite mer finstämt ur La Bohéme. Efter det kom Tannhäuser, och det blev det genast mörkt och dystert med Herz und Schmerz, och bombastiskt med massa Todt.

För att ljusna igen med La Traviata, Cosi fan tutte och Don Giovanni.

Föreställningens pianist var Brandon Eldredge, och han är en fantastisk ackompanjatör, med en förmåga att låta som en hel symfoniorkester. Nästan i alla fall.

Babelsberg med sin familjära stämning och närhet till scenen är en synnerligen lämplig lokal för opera i det formatet. Dessutom är akustiken riktigt hygglig.

Operacafé på Babelsberg arrangerades första gången förra året och blev en publik framgång. Också i år blev det en bra publiktillströmning. Trevligt att Kramforspubliken förstår att uppskatta bra opera.

Det här fina arrangemanget lär återkomma fler gånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar