Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 7 oktober 2016

Kulturnatt i världsklass




Vi har nyligen passerat höstdagjämning, dagarna blir allt kortare och nattens årstid närmar sig obevekligt. I Bollstabruk räds man inte mörkret utan tänder ett ljus med en Kulturnatt. Från tidig kväll till sena natten under lördagen bjuds det på ett digert program i och kring Ytterlännes kyrka.

Idén om Kulturnatt kommer ursprungligen från Håkan Dahlén, just nu tjänstledig från Själevad och verksam som organist i Ytterlännes.

-          Det finns en sådan otrolig rikedom på kultur i Ådalen, jag kände att det var viktigt att skapa en mötesplats för kulturlivet och låta de många kulturyttringarna komma till tals, säger Håkan.

Inspiration till Kulturnatt har Håkan fått från liknande evenemang i Sverige och utomlands. Då sker de oftast i storstäder, och inte i kyrkor utan snarare i stadskärnor. Men i Bollstabruk går man sin egen väg.

-          Kyrkan är också en kulturbärare, och vilken plats är då lämpligare för ett sådant arrangemang än Ådalens egen katedral – Ytterlännes kyrka? frågar Håkan Dahlén retoriskt.

Det blir tre parallella program i själva kyrkan, sockenstugan och ljusets kapell. Programmet är till största delen sekulärt präglad. Artisterna kommer från flera håll, och evenemanget kallas mycket riktigt för Ådalens kulturnatt.

I all blygsamhet utlovas ”kultur i världsklass”. Det är inte mycket att säga om det, nog har en artist som Jörgen Sundeqvist täckning för ett sådant superlativ, också Håkan Dahlén själv, och Jean-Ronald LaFond. Alla medverkande är i varje fall världsstjärnor i Ådalen!

Programmet är högst imponerande. Det blir dragspel, orgel, violin, gitarr, piano och sång. Körer, kammarensemble, konst och teater med asylsökande från Gålsjö. Klassiskt, folkmusik, pop, opera och populärmusik.

Många av artisterna uppträder i flera konstellationer, ibland med genreöverskridande program.
Det utlovas finska toner, musikaliska sagor, smäktande stråk på olika språk, väderrelaterad musik, överraskningar och dragspel på ett annat sätt. Bland annat.

Jag kan inte låta bli att nämna den evigt unge, blott 90-årige, Sten Ulander, som ska framföra sommarmusik på piano.

Trots att programmet är så ambitiöst fanns det från början ännu fler idéer om olika kulturyttringar. Men eftersom det är första gången som Kulturnatten arrangeras vill man ändå ta det lite lugnt.

Förhoppningsvis kan man ha fler inslag nästa år. Givetvis hoppas man att Kulturnatten ska bli årligen återkommande.

Kulturnatt i Ådalen är ett samarrangemang mellan Svenska kyrkan, Sensus och Kramfors Scenkonst. Det mesta av arbetet sker ideellt.


Hela programmet finns att läsa på: https://www.svenskakyrkan.se/adalsbygden/kulturnatt

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar