Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

fredag 21 oktober 2011

Musiker i världsklass


Med sitt bockskägg ser han ut som Pan. Men det är inte flöjt som är hans instrument, utan fiol. Världsviolinisten Gilles Apap är från och med hösten konstnärlig rådgivare åt Nordiska kammarorkestern i Sundsvall. Han har nu för ett tag lämnat den kaliforniska solen, där han bor i vanliga fall, för en turné i det kylslagna Norden. Igår kväll gästade den franske stjärnmusikern Apap tillsammans med Nordiska Kammarorkestern Babelsberg i Kramfors. Det var fullsatt, säkert till stor del tack vare musikbussar från Härnösand och Sollefteå.

Gilles Apap saknar helt divalater och stora gester, däremot har han en helt naturlig utstrålning. Ända från början etablerar han en nära kontakt med orkestern. Inte ens under hans solon låter han dem försvinna. Det är bara stora artister som kan stå i centrum utan att skymma andra de på scenen.

Apap har en fantastisk bredd i sitt spel, vilket inte minst märktes under det första numret som var Bachs violinkonsert i E-Dur, för övrigt en av barockmusiken absoluta pärlor. Apap behärskade med samma självklarhet Allegros lekfulla och dansanta anslag som Adagios allvar och eftertänksamma långsamhet, ut i minsta nyans.

I Mendelssohns symfoni nr 4, ”Den italienska”, kom Gilles Apaps musikaliska känsla, inlevelse och vitala spelglädje till fulländat uttryck.

En eloge också till Nordiska kammarorkestern, tydligt inspirerad av sin nye konstnärlige ledare, som vanligt tätt samspelt, och med ett nytt självförtroende. De belönades med stormande applåder, och så än mer Gilles Apap. Taket höll på att lyfta av anrika Babelsberg. Vilken kväll för musikälskare!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar