Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 31 oktober 2011

Kurs i animerad, helst ekologisk, fil(m)


En kurs i hur man gör animerad film hölls på Svanö Folkets hus i lördags. Maria Lagerborg från Sundsvall var kursledare.

Maria är konstnär och animatör, och har hållit flera animationskurser i Kramfors redan tidigare.
- Det enda som behövs för att göra animerad film är en webbkamera och ett så kallat stop-motion-program, säger Maria.

Sådana program är inte dyra, man får ett bra program under tusenlappen, och det finns också hyfsade gratisprogram att ladda ner. Numera går det också bra att använda en vanlig stilbildskamera av god kvalitet.

Den här gången lärde Maria Lagerborg ut tekniken hur man gör animerad film i filmjölk. Idén kommer från Johan Hagelbäck som gjorde det på skoj i sitt barnprogram ”Hagelbäcks matrast”.

På en klick filmjölk, som ju också den kan röra sig på olika sätt, skapar man olika figurer med hjälp av olika material, det kan vara sylt, lakritssås, linser, senapsfrön, ja vad som helst som bara bildar ett tydligt mönster i filen.

- Det är inte särskilt svårt, vem som helst kan göra en animerad film, säger Maria
- Det handlar bara om tålamod, och att förstå vad rörelse är för något.

Kursen hölls i anslutning till Afrikafilmhelgen på Svanö FH, vilket var ingen tillfällighet.
- På senare år har det börjat göras allt mer animerad film i afrikanska länder, och kursen är ett sätt för oss att knyta ihop det med Afrikafilmhelgen, i synnerhet som det var Internationella animationsdagen i fredags, säger Inga-Britt Sparring från Svanö Kulturförening.

Alla filmer som gjordes under kursen skulle få musik av den senegalesiske trumslagaren Ibrahima Gaye, och läggas ut på Afrikagruppernas hemsida.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar