Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 24 oktober 2011

DUNTHYL-gruppen vill låta alla komma till tals


Kampen mot hotet om nedläggning av skolor i Kramfors går vidare. Den så kallade DUNTHYL-gruppen hade ett möte igår kväll på Olympia i Lugnvik. Nu är det inte längre fråga om stora allmänna möten, utan man jobbar i små arbetsgrupper.
Många olika manifestationer planeras för att stoppa ett beslut om nedläggning.
– Vi ska se till att potatisen inte kallnar, som en i gruppen uttryckte det.

Även om stämningen är avspänd och gemytlig går det inte att ta fel på det starka engagemanget, och framför allt upprördheten. Man anser att beslutet om nedläggning i BKU-nämnden har tagits på antingen alldeles för lösa eller direkt felaktiga grunder.
– Vi vill inte att kommunen åsamkar sig själv en alltför stor skada, sa en av deltagarna.

Man påpekar att det inte längre handlar bara om skolor i Höga kusten, utan att det påverkar lika mycket överallt, och att det därför råder upprorsstämning i hela kommunen. Inte minst säger man att påverkan på Gudmundrå- och Ådalsskolan kommer att vara mycket negativ, främst på grund av trängsel och utrymmesbrist, och kanske också minskad lärartäthet.

Man är kritisk till hur den politiska majoriteten i kommunen, S+V+MP, har hanterat hela frågan, och man undrar varför man inte har gått ut med information och sökt samråd. DUNTHYL-gruppen ser det som en av sina främsta uppgifter att låta alla berörda parter, framför allt elever och lärare, komma till tals.

Den viktigaste frågan är det som man kallar för ”den psykosociala kontexten”. Man uttrycker stor oro för att elever kommer att tvingas byta skola ofta, även de i känslig ålder, och att det kommer att leda till långa resor, förstörd fritid och ökad trötthet, och i förlängningen större sociala och psykiska problem för många barn.

Man understryker också att det handlar om mer än skolan, utan lika mycket om kommunens framtid. Flera ifrågasatte om kommunledningen har några hållbara långsiktiga visioner. Enigheten var också stor om oron för framtiden, och det uttrycktes farhågor för att förskolan kan bli nästa område som kan hotas av nedläggningar.
– Kommunledningen rustar för avveckling.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar