Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

torsdag 13 oktober 2011

Krokiga vägar till författarskap


Årets upplaga av Poesifestivalen är i full gång med spännande programpunkter över hela Västernorrland. Numera går festivalen under namnet PoesY, för att markera länskaraktären.

Festivalen tjuvstartade redan på söndag med poetiska familjeaktiviteter på Murberget. På måndag var det poesicafé på Kulturmagasinet i Sundsvall, och en konsert med Noratrion på Sambiblioteket. Det fortsatte dagen efter med dikter på olika språk med elever från Komvux, och poesi med specialklassen vid Hampnäs Folkhögskola i Örnsköldsvik som framförde egna dikter. På onsdag var det dags för Anita Jacobson, Poetry slam-mästare, att framföra egna dikter och humoristiska funderingar som varvades med en och annan sång.

Lite av en höjdpunkt på tisdagen var ett föredrag I glömda poeters sällskap av Erik Jonsson från Umeå. Erik är en ung litteraturvetare, som efter att ha kommit på kant med den akademiska världens teoretiska fixering, är numera frilansskribent, och ägnar sig framför allt åt glömda norrländska författare. Eriks forskning har en biografisk inriktning, han vill upptäcka historien bakom författaren, och kartlägga relationen mellan författarens liv och verk.

Ambitionen är också att vidga begreppet Norrlandslitteratur, den handlar inte bara om myren, industrialiseringen och bondelivet som vi har lämnat bakom oss, utan lika mycket om ockultism, mysticism eller feminism.

Erik redogjorde för sin forskning, som ofta sker på oväntade och krokiga vägar. Han gav några intressanta exempel på bortglömda författarskap, bland annat två med lokal anknytning, nämligen Eva Neander, uppväxt i Härnösand, och E. Valter Hülphers från Kramfors. Erik har redan tidigare skrivit om båda i tidningen. En ny intressant detalj som framkom under föredraget handlade om Hülphers försvunna arkiv. Han var nazist, men ångrade sig tidigt, och för att dölja alla spår av sin förvillelse grävde han ner alla sina papper på någon åker. Den som vill göra en litteraturhistorisk upptäckt, kan ta fram spaden och bege sig till Styrnäs.

Festivalen fortsätter med föredrag, Poetry Slam, poesicafé med öppen scen, med mera, och avslutas som vanligt på lördagskväll med den stora finalen med sex inbjudna poeter.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar