Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

söndag 30 oktober 2011

Veckan från hyllan 35


Efter fem år har de flesta hunnit vänja sig vid moderaternas trollerikonster. Att sälja in skenande arbetslöshet, ökade socialbidrag, vräkningar av barnfamiljer och ökad fattigdom som Arbetslinjen är onekligen ett illusionstrick i den högre skolan. Men det är trots allt ett skitsnack som hör politiken till. Alla som är gamla nog att minnas Palmes ”dukade bord” förstår vad jag menar.

Men börjar man skriva om historien i grunden då blir det ett övertramp av en helt annan kaliber. Visserligen har den moderata historierevisionismen framkallat en hel rad ganska lyckade tokroligheter i sociala medier som Twitter, se till exempel #stuffmoderaternadid”, om hur ”Gösta Bohman tog fem raka Wimbledon 1976-1980 och delade SvD:s bragdguld 1974 med Ingemar Stenmark”.

När man i Sovjet under 40- och 50-talet påstod att alla stora upptäckter egentliga hade gjorts av ryssar, blommade också humorn. Röntgen uppfanns av en bonde i Tver-guvernementet som sa till sin frun ”Jag ser rakt genom dig , ditt as”, kalsongerna uppfanns givetvis av Kalesonov, de geniale ryske matematikern Pjetia Goras inte att förglömma.

Däremot var det betydligt mindre skojigt när prenumeranter på den stora sovjetiska encyklopedin uppmanades att klippa ut personer ur uppslagsboken, och fick nya sidor hemskickade för att klistra över de gamla. De personerna försvann faktiskt på riktigt. Historieförfalskning handlar alltid om att dölja brott.

Den nazistiska historierevisionismen är det mest flagranta exemplet.

Robert Harris har sin bok ”Faderland” gjort just historieförfalskningen till huvudmotiv. Hitler firar 75-årsdag i sin huvudstad Germania. Hela Europa är underkuvat, det pågår bara gerillastrider borta vid Ural. USA är en vänskaplig allierad, och SS-officerare utbildas vid engelska elituniversitet.

En kriminalkommissarie som ska undersöka ett mord kommer en stor och fruktansvärd hemlighet på spåren. Det hände något under krigen på 40-talen som ingen ville tala om, och där alla spår är igensopade. Nästan alla förstås.

Så rullas historien upp. Det är välskrivet, otäckt och spännande. Och har dessutom den hoppingivande sensmoralen att sanningen kommer alltid fram. Det är nog dags för de nya moderaterna att återvända till gammaldags hederlig ärlighet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar