Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 12 oktober 2011

Sveriges största operasångare hyllad


Jussi Björling är Sveriges största operasångare någonsin, och dessutom en av de största tenorerna i världen genom historien. I år är det hundra år sedan Jussi Björling föddes, och det firas med inte mindre än drygt 200 olika evenemang världen över.

I vårt län bjöd Scenkonstbolaget på ett program ”En hyllning till Jussi Björling”, som spelades på fyra orter, Kramfors, Härnösand, Ramsele och Örnsköldsvik.

I programmet sjunger den svenske tenoren Mats Carlsson ett antal sånger som tillhörde Jussis vanligaste repertoar, ackompanjerad på flygel av Love Derwinger. Bertil Bengtsson visade bilder och berättade kunnigt och engagerat om Jussi Björlings liv.

Han var född i en sångarfamilj, fick sånglektioner redan från tre års ålder, fick streck i sång i folkskolan (!), debuterade på de stora scenerna vid 17 års ålder, hann med över tre tusen föreställningar under sitt korta liv – han blev bara 49 år – sex av dem i Kramfors.

Mats Carlsson sjöng kända nummer både ur den nordiska sångtraditionen och ur italiensk bel canto-opera. Han verkade trivas bättre med nordiskt vemod än italiensk romantik, men fick igång rösten ordentligt mot slutet, med bra känsla och inlevelse, och bjöd på ett bravurnummer av klassikern ”La donna e mobile”, och avslutade med ett alldeles charmant ”Till havs” som extranummer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar