Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

måndag 14 mars 2011

Startfält med mångfald i spark-SM


Spark-SM i Salsåker femårsjubilerade på lördag i strålande solsken. SM står förstås för Salsåkers Mästerskap. Som vanligt var det mest på skoj, och det handlar mer om gemenskap än om tävling.

I Salsåker finns det tillsammans med de omgivande byarna Hyndtjärn och Röksta omkring 35 hushåll. Det blir ett hundratal åretruntboende.

– Alla aktiviteter skedde på sommaren, tills någon kom på tanken att också göra något kul på vintern, berättar Anette Lundqvist från arrangerande byalaget.

Redan tidigare hade man haft gemensamma motionsaktiviteter, i form av promenader kring Röksta sjön. På vintern var det naturligt att göra samma runda på spark, och då föddes tanken att göra det ännu roligare genom att anordna en tävling.

- En motionsrunda är inte så sexig, säger Anette. Då kom vi på idén med störtlopp!

Tyvärr blev det många dikeskörningar, och även ingenting allvarligt inträffade, kändes det alldeles för farligt. Istället blev det en helt ny gren, nämligen sparkskytte. Man tävlar i tvåmannalag, först åker man en runda, sedan är det skytte med luftgevär mot ballonger, för varje miss blir det en straffrunda. I år liksom tidigare var det tydligt att åkförmågan var långt bättre än skyttet, det blev många straffrundor för de flesta.

Evenemangets höjdpunkt är Kändisduellen. Första året möttes kommunalråden, och året därpå var det dags för landstingsråden att tävla mot varandra.

- Vi har fortfarande inte kommit fram till om det var en uppgradering, skämtar Anette Lundqvist.

I årets upplaga tävlade representanter för ICA i Nordingrå och Ullånger. Petra Boman från Ullånger sa att hon visserligen inte hade tränat mycket alls, men trodde sig ha goda chanser att vinna damklassen. Hennes motståndare Jens Norén var betydligt bättre förberedd och satsade helhjärtat på vinst i herrklassen.

Petra vann överlägset, det var visst något med vallningen av Jens spark..

Årets startfält var dels internationellt, med tävlande ända från Tyskland, det fanns också långväga deltagare från Luleå och Mäland, dels var ålderspridningen stor, den äldsta deltagaren var 78 år gammal.

Dagen avrundades med en After Kick – fest.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar