Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

lördag 19 mars 2011

Kulturtorget vecka 11


1. Riccardo Muti fick Birgit Nilsson Prize i onsdags. Prissumman är en miljon dollar. Det är världens största musikpris (Polarpriset är på 1 miljon kronor). Men betyder ett pris så mycket för en redan rik och framgångsrik artist?

Mycket vill ha mer! Muti är säkert en värdig pristagare, men frågan är om det verkligen är vettigt att ösa stora summor pengar över redan etablerade konstnärer. Istället borde mera stöd och uppmuntran gå till unga , lovande förmågor.


2. Filmen Black Swan hyllas och Norrdans hade i torsdags kväll premiär på en ny dansteaterföreställning av Svansjön. Vad är det som gör den gamla sagan så outslitlig?


Kampen mellan gott och ont, mellan hat och kärlek, är ett evigt tema, med ett universellt tilltal. Men det som gör sagan outslitlig är förstås baletten, med alla avläggare i form av film etc, och framför allt Tjajkovskijs odödliga musik. Klassikernas klassiker!


3. Bob Dylan får tillstånd att spela i Peking i Kina. Ska han utnyttja det tillfället till att ropa på frigivning av fredspristagaren Liu Xiabo?

Man vet aldrig vad man kan vänta sig av gamle Bob. Ropa har aldrig varit hans starka sida, och frågan är om det är det mest effektiva sättet att uppnå målet. Viska, muttra, säga saker mellan raderna, kan vara minst lika fungerande. Och det är sådant Bob är duktig på.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar