Bloggtoppen

Blogg listad på Bloggtoppen.se

onsdag 9 mars 2011

Samråd om vindkraft i Kramfors


Vindkraften är en viktig del i satsningen på förnyelsebar energi. Nu har turen kommit till Kramfors att satsa i stor skala. Ett förslag till en översiktsplan har tagits fram och ska ut på remiss och samråd. Första samrådsmötet var på hotell Kramm igår kväll.

Kramfors kommun har beviljats medel från Boverket för att undersöka förutsättningarna för etablering av vindkraft. Ett underlag har arbetats fram av Anders Lindström och Thomas Birkö från Örnsköldsvik, som tidigare har arbetat med samma frågor i sin egen kommun.

De redogjorde för hur man har gått tillväga för att ta fram lämpliga områden. Där ska finnas bra vindförhållanden, vilket betyder minst sex meter per sekund på årsbasis. Det ska vara områden som är tillräckligt stora att rymma minst tio vindkraftverk, dessa är nämligen ganska utrymmeskrävande, och det finns en tanke att koncentrera vindsnurrorna till ett fåtal områden, för att lämna så mycket yta i fred i kommunen som möjligt.

Dessutom ska områden vara sådana att eventuella konflikter som kan uppstå i samband med vindkraftsetableringen ska kunna vara ”hanterbara”.

Det är nämligen många olika intressen som ska tillgodoses och hänsyn som måste tas. Det är framför allt miljö, inte minst fågelliv, det finns mycket negativa erfarenheter i det avseendet från utlandet, främst Storbritannien och USA, men också flygtrafik, totalförsvaret, och inte minst är det viktigt med ett positivt bemötande från lokalbefolkningen.

Kommunen ska också verka för att skapa möjligheter till lokalt ägande av vindkraften.
Det finns nio områden i Kramfors som anses intressanta för framtida exploatering för vindkraftverk. Det är Storhöjden, Vallahöjden, Idsjöhöjden, Stefanstjärn, Vitberget, Granåsen, Latberget, Spelåsen och Rammedalsberget.

Enligt det tidsschema som föreligger ska ett beslut i fullmäktige om antagande av översiktsplanen efter bearbetning av samrådsmöten, en utställning i maj-juni, och sedan ytterligare bearbetning, tas någon gång i november.

Trots den dåliga uppslutningen ställdes det många frågor, och diskussionen var stundtals livlig.

Nästa samrådsmöte blir den 22 mars i Ullånger.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar